Rige briter bør betale mere under krisen
Vicepremierminister Nick Clegg vil øge beskatningen af velhaveres formuer under den økonomiske krise.

De mest velhavende personer i Storbritannien bør betale en nødskat, så længe landet befinder sig i en "økonomisk krig". Opfordringen kommer fra liberaldemokraternes leder og vicepremierminister, Nick Clegg.

Han forklarer i et interview med The Guardian, at når befolkningen må leve med besparelser og nedskæringer over en længerevarende periode, så er det vigtigt, at byrderne fordeles ligeligt.

Briter med en "betragtelig personlig formue" bør yde et større bidrag til den "nationale bestræbelse" på at klare sig igennem recessionen, siger Clegg.

- Hvis vi beder folk om at stramme bæltet ind over længere tid, så er det vigtigt, at befolkningen oplever, at det sker på en fair og progressiv måde, siger han.

Han forsøger at overbevise koalitionspartneren, Det Konservative Parti, om behovet for, at den rigeste del af befolkningen bærer en større del af den økonomiske byrde.

- Hvis vi fortsat ønsker at have et sammenhængende og velstående samfund, så bør de mest velhavende yde en smule ekstra, siger Nick Clegg.

Clegg understreger, at en eventuel velhaverskat skal rettes mod formuer snarere end mod indkomster. Der er ingen planer om at ændre på den nyligt forhøjede topskatteprocent på 45.

Koalitionsregeringens mange besparelser og nedskæringer har indtil videre ikke haft den ønskede effekt om at puste nyt liv i økonomien.

- Det, som mange troede ville blive en kortvarig økonomisk udfordring og en kortvarig recession, har tydeligvis forvandlet sig til en lang periode med økonomisk genopretning og finansiel tilbageholdenhed, siger Nick Clegg.

/ritzau/