Rift om danseteater
Kultur ? Mindst fire aktører er på udkik efter lokalerne, når Gran Teater for Dans lukker til sommer. Ballet Akademiet, Entre Scenen og Danseværket kan alle se sig selv i danseteatret. Men det kan et dansekompagni fra København også

Siden det kom frem, at Palle Gran træder ud af Gran Teater for Dans, har der været stor aktivitet ved skrivebordene. Først meldte Danseværket sig som interesseret i lokalerne, så kom Ballet Akademiet, og nu har Entre Scenen også offentligt vist interesse for teaterlokalerne.
»Vi har snakket med Danseværket, og de vil gerne have et dansested, mens vi gerne vil have et teater med internationalt scenekunst. De to ting kan nok godt forenes,« siger Jette Skjoldborg, der er administrerende leder på Entre Scenen.
Hun understreger, at Entre Scenen godt ville kunne varetage nogle af Danseværkets aktiviteter, men at problemet er, at der kun er ét øverum på Gran.
»Vi er nødt til at finde løsninger. Entre Scenen er ved at vokse helt ud af vores lokaler, og Danseværket har ingen lokaler, så vi havde et møde i sidste uge for at finde vores fælles interesser. Entre Scenen kan ikke komme videre, før der sker noget nyt. Det håber vi også, at politikerne kan se,« siger Jette Skjoldborg.

Plads til dansen

Hos Danseværket er de ikke overraskede over, at Entre Scenen også melder sig.
»Danseværket og vores samarbejdspartnere har snakket om en dansescene i længere tid. Vi så en drømmemodel i Gran Teater for Dans lokaler, og det gjorde Entre Scenen også. Men det betyder ikke, at vi er gået i krig med hinanden. Vi er bare ikke nået så lang, at jeg kan sige, om vi begge to kan være der,« siger Charlotte Mors, der er leder af Danseværket.
Hun lægger vægt på, at det, som er vigtigt, er, at der er plads til, at de mange lokale aktører kan udfolde sig.
»Jeg ser en scene, der arbejder på et internationalt niveau, ligesom Palle Grans, og som også tager sig af det lokale miljø, siger Charlotte Mors og fortsætter:
»Det er væsentligt, at vi sikrer os, at det arbejde, der har stået på de sidste fem år, ikke går tabt. Århus er blevet en danseby, og det skal den blive ved med at være,« siger hun.

Ballet og dans

Stifteren af Ballet Akademiet, Iben Hutzelsider, har også rakt hånden op og vist sin interesse for Gran. Men hun er ikke så optimistisk.
»Jeg er stadig interesseret, men jeg ved godt, at jeg sidder som den eneste privatperson. Jeg synes stadig, at det kunne være eminent med et samarbejde med en anden aktør. På den måde kunne det jo være perfekt, hvis huset blev brugt hele dagen,« siger Iben Hutzelsider, der har 350 elever på sit akademi.
Hun mangler også lokaler fra maj næste år, hvor hendes nuværende lejemål bliver opsagt.
»Selvfølgelig skal vi have en dansescene på et højt niveau i byen. Hvad med at lave en slags dansens teater? Brobjergskolen ligger også tæt på, og der var måske lokaler, man kunne bruge til at være i, når det ene øvelokale på Gran er optaget?« foreslår lederen af Ballet Akademiet, der gerne vil være med til rådmand Flemming Knudsens offentlige møde til januar.

Giv besyv

Rådmand for Kultur og Borgerservice Flemming Knudsen vil ikke pege på hverken den ene eller den anden. Nu har han holdt kulturudvalgsmøde og snakket med blandt andre Palle Gran og repræsentanter for Kunstrådet om fremtiden for Gran, og meldingen lyder på, at det skal forblive en dansescene.
»Men det udelukker ikke, at andre kan komme ind,« siger rådmanden.
Han vil nu annoncere et offentligt møde i januar, hvor alle interesserede kan komme frem og give deres besyv med.
»Jeg ved ikke præcis, hvor mange der har henvendt sig, for nogle har henvendt sig direkte til forvaltningen og andre direkte til mig. Også et dansekompagni fra København. Hvem, vil jeg ikke sige,« siger Flemming Knudsen.
Han regner med, at skriftlige forslag kunne komme ind i februar måned og drøftes i marts, så beslutningen om Grans fremtid kan træffes på et byrådsmøde i april.