Retssag mod catalonske politifolk øger spændt situation i Spanien

Cataloniens politichef og formand for Cataloniens Nationalforsamling er stillet for retten i Madrid.

To højtstående catalanske politifolk samt lederne af to separatistiske bevægelser er mandag i retten i Madrid i en sag om ulovlige handlinger i forbindelse med Cataloniens forbudte uafhængighedsafstemning den 1. oktober.

Under retssagen er der fokus på de fire personers gøren og laden under demonstrationer den 20. og 21. september i Barcelona, hvor spansk politi anholdt adskillige højtstående embedsmænd og offentligt ansatte.

De spanske myndigheder siger, at demonstrationerne forhindrede politiet i at gennemføre deres aktioner effektivt. Under demonstrationen kom det til uroligheder, og to politibiler blev smadret.

En af de mistænkte er Cataloniens politichef, Josep-Luis Trapero. En anden er formanden for Cataloniens Nationalforsamling, Jordi Sanchez.

Samtidig med mandagens retsmøde afstod præsidenten for Catalonien, Carles Puigdemont, fra at give et klart svar på spørgsmålet om, hvorvidt hans region har erklæret sig selvstændig eller ej.

Det skete i et brev til Spaniens premierminister.

Puigdemont foreslår i brevet en dialog over de kommende to måneder.

Den spanske regering havde fastsat mandag formiddag klokken 10.00 som tidsfrist for et svar på spørgsmålet.

Tidsfristen fra regeringen blev fastsat i kølvandet på en catalansk afstemning om løsrivelse fra Spanien for godt to uger siden. Ifølge de regionale myndigheder var 90 procent af de afgivne stemmer et "ja" til at løsrive sig.

Blot 43 procent af indbyggerne deltog dog i afstemningen. Spanien havde på forhånd erklæret afstemningen forfatningsstridig.

/ritzau/AP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.