Retoriker om dronningens tale: Det må have fyldt meget

Retoriker Trine Nebel mener, at det har været vigtigt for dronningen at få sit budskab klart og tydeligt ud.
Prins Henrik er gået på pension og vil ikke længere stille op ved officielle lejligheder sammen med dronning Margrethe.
Prins Henrik er gået på pension og vil ikke længere stille op ved officielle lejligheder sammen med dronning Margrethe. Foto: LASSE KOFOD/POLFOTO

I lighed med en masse andre danskere var Trine Nebel, der er fagmedarbejder og retoriker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ved at få champagnen galt i halsen under dronningens nytårstale.

Det skete helt præcist, da dronningen i sin tale forklarede, at prins Henrik ikke længere deltager i de officielle opgaver, men i stedet går på selvvalgt pension.

- Det er vel det tætteste, som man kommer på at sige, at "vi tager lige en pause", hvis man var i et almindeligt parforhold eller samliv, siger retorikeren.

Hun hæfter sig ved, at dronningen vælger at fortælle sine landsmænd om prinsens tilbagetrækning fra den størst mulige scene.

- Hun har 10 minutter om året, hvor hun har befolkningen i sin hule hånd. Det er hendes mulighed for at aflevere et klart og tydeligt budskab, og det siger noget om tyngden af dette budskab.

- Det må betyde, at det har fyldt noget mellem dronningen og prinsgemalen, siger Trine Nebel.

Hun er sikker på, at den megen støj, der har været i kølvandet på prins Henriks manglende tilstedeværelse ved regenten 75-års fødselsdag, har medvirket til beslutningen.

- Hun opnår med det her, at vi i forbindelse med kongelige begivenheder ikke længere behøver forholde os til, om prins Henrik nu var til stede, og om han sagde noget fjollet.

- Hans fravær til fødselsdagen larmede ret meget, og han ville også fremover kunne overskygge den fællesskabsfølelse, som er en af kongehusets funktioner, siger hun.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.