Republikansk mediestrateg og tv-boss er død
Roger Ailes har stået i spidsen for den konservative tv-kanal Fox News, siden den gik i luften i 1996, og han har været rådgiver for flere amerikanske præsidenter. (Arkivfoto) Foto: Fred Prouser/Reuters
I 1960'erne blev et møde med Richard Nixon indgangen til politik for Roger Ailes, tidligere chef for Fox News.

Roger Ailes, mangeårig republikansk kampagnestrateg og chef for tv-kanalen Fox News, er død, 77 år. Det oplyser Fox News.

Hans hustru, Elizabeth, skriver i en meddelelse, at hun er "i dyb sorg og knust". Hun betegner sin mand som en "patriot".

Det fremgår ikke umiddelbart, hvad dødsårsagen er.

Roger Ailes har stået i spidsen for Fox News, siden kanalen for første gang gik i luften i 1996.

Sidste år måtte han træde tilbage fra den øverste chefpost på grund af beskyldninger om sexchikane.

Ailes afviste, at der var hold i beskyldningerne, men indgik forlig med den kvindelige studievært, der hævdede at være blevet krænket af ham.

Under Roger Ailes' ledelse har Fox News opnået høje seertal og stor politisk indflydelse.

Under sloganet "fair and balanced" ("retfærdigt og afbalanceret") fik Fox News hurtigt et stort antal seere blandt konservative, der anså andre kanaler som CNN for at være for venstreorienterede.

Kritikere mener derimod, at kanalen er højreorienteret propaganda.

Fox News er den amerikanske præsident Donald Trumps foretrukne nyhedskanal.

Ailes indledte sin karriere inden for tv-verdenen i 1960'erne. I forbindelse med et debatprogram på tv mødte han republikaneren Richard Nixon, som siden blev valgt til USA's præsident, skriver Fox News.

Han blev Nixons medierådgiver og har siden rådgivet to andre republikanske præsidenter - Ronald Reagan og George H.W. Bush.

Ailes rådgav også Donald Trump under valgkampen sidste år, efter at Fox News-chefen havde forladt selskabet på grund af sagen om påstået sexchikane.

Mediekongen Rupert Murdoch hylder i en udtalelse torsdag Roger Ailes for hans "store rolle i at forme Amerikas medier".

- Roger var en stor patriot, der aldrig holdt op med at slås for det, han troede på, siger Murdoch ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/