Rent vand til halvdelen af Køge
Halvdelen af de berørte Køgeborgere kan gå hjem i bad. Området med forurenet drikkevand deles i en grøn og en rød zone

Over halvdelen af de berørte borgere i Køge kan omsider gå hjem i bad og sætte kartofler over i vand fra hanen. Den nedsatte koordinationsgruppe besluttede på et møde torsdag aften at ophæve drikkevandsforbuddet i området nord for Ølsemaglevej samt området vest for Rishøjvej til og med Klematisvej.

»Det er voldsomt lettende endelig at kunne give gode nyheder. Vi har inddelt området i en rød og en grøn zone, og vi kan med glæde meddele, at beboere i den grønne zone roligt kan gå hjem i bad,« sagde drifts- og anlægschef Lars Mørk kort efter mødet.

Beboerne i den sydlige zone må fortsat kun anvende drikkevandet til toiletskyl. Forureningen, der skyldes rester af menneskelig afføring i vandet, er ikke som først antaget sket på Lyngens Vandværk, men på vandledningsnettet et sted i den røde zone. Køge Kommune kan ikke love beboere i denne zone vand fra hanen, før forureningskilden er fundet.

Lad hanen løbe i ti minutter

Borgere i det frikendte område skal dog også tage et par forholdsregler, før de blander saft af vand fra hanen. Alle vandkilder skal løbe i ti minutter, før vandet må anvendes, og vaskemaskiner skal køre på skylleprogram uden fyld før brug, understreger kommunen i en pressemeddelelse.

Fødevarevirksomheder og restauranter i det grønne område vil blive kontaktet af Fødevareregionen, som vil vejlede dem i særlig rengøring.

Embedslægen i Køge konstaterede torsdag yderligere en række tilfælde af diarre og opkast som følge af forurenet drikkevand. Omkring 115 hustande er nu ramt af symptomer. Men ifølge drifts- og anlægschefen er mandefaldet blandt køgegenserne ved at nå sit klimaks.

»Vi har nok set det værste. Gennem de sidste dage har borgerne fulgt vores anbefalinger, så er burde ikke være flere sygdomstilfælde,« konstaterer Lars Mørk.

via Listen To News