Renseri har intet ansvar

Jordforurening

Selvom om Karma Arbejdstøj er forurener og dermed skyld i, at kræftfremkaldende stoffer nu er endt i grundvandet i Højby, så er det myndighederne og dermed Region Syddanmark, der har ansvaret og oprydningspligten.

Af Per Seyffart

pese@avisen.dk

@BRØD:Det er Region Syddanmark, der som myndighed har ansvaret for, at den forurenede jord hos Karma Arbejdstøj i Højby bliver renset.

Det undrer Olaf Petersen, der er formand for et af de nærliggende vandværker, Lindved Vandværk, som ligger i farezonen for at få forurenet sine grundvandsmagasiner.

»Hvorfor er det ikke forureneren selv, der betaler. Sådan er det på alle mulige andre områder i samfundet. Det er utroligt, at man bare kan slippe for et ansvar, fordi man har en miljøgodkendelse,« siger han.

Netop miljøgodkendelsen er det afgørende punkt. Det oplyser Jacob Sønderskov Weber, der er afdelingschef i Region Syddanmarks forureningskontor.

»Virksomheden har i sin tid fået miljøgodkendelse til at bruge en betontank som en såkaldt udskilletank. Dengang var man ikke klar over, at betonen ikke var egnet til at holde på rensevæskerne. Og derfor er det også en opgave for myndighederne at få sørget for en oprensning,« understreger Jakob Sønderskov Weber.

Han mener, at årsagen til lækken i betontanken var en revne. Tanken er nu fjernet.

Region Syddanmark har sat 10 millioner kroner af til rensningen af jorden, der ligger på et areal mellem Knullen og Hollufgaardsvej.

Ingen kommentar

Karma Arbejdstøj vil ikke kommentere sagen, da det er en opgave for regionen.

»Jeg kender ikke noget til sagen, og i øvrigt var jeg ikke ansvarlig for virksomheden på det tidspunkt. Jeg må henvise til regionen,« siger Karsten Larsen, der er leder af virksomheden.