Rekordvarme på vej
December kan blive den varmeste nogensinde.

Huen og handskerne kan godt blive i skuffen. Det varme decembervejr fortsætter nemlig en uge endnu. De første seks dage af julemåneden har gennemsnitstemperaturen været 8,7 grader ? normalt er den kun 1,6 grader. Det betyder, at vi meget vel kan være på vej mod den varmeste december, siden man begyndte at måle temperaturen fast.

»Hvis vejret holder en uge endnu, som det ser ud til, så skal resten af december kun have en gennemsnitstemperatur på to grader ? så er det ny rekord,« siger seniorklimatolog John Cappelen fra DMI.

Den varmeste december, man har målt, kom i 1934. Der var gennemsnitstemperaturen 5,1 grad. Men det varme julevejr giver også mulighed for, at 2006 bliver det varmeste år nogensinde målt. 9,3 grader var det i gennemsnit i 1990, men med en uges varmt vejr mere og 4,5 grader i de sidste to uger af året, så tangerer vi faktisk den rekord. Og det er ikke helt usandsynligt, mener John Cappelen.

Selvom vi altså kan være på vej mod et rekordvarmt år, så er temperaturerne i 2006 langt fra de højeste, der nogensinde har været i Danmark.

Varmere og koldere
Før DMI begyndte at måle i 1768 har klimaet både været meget koldere og meget varmere. I vikingetiden var temperaturen en til to grader højere end i dag, mens Christian IV sloges i sine sidste tre år med Den Lille Istid (1645-1715).

Her var temperaturen en til to grader lavere end i dag ? det udnyttede svenskerne til at gå over et frossent Øresund for at angribe København, og i London holdt man marked på Themsen, der også var frosset til.

Og set over en periode på 600.000 år er temperaturerne ikke usædvanligt høje, fortæller iskerneforsker Jørgen Peder Steffensen fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Alligevel er flere forskere bekymrede, for selvom temperaturudsving er normale, er der faresignaler i den nye udvikling.

Drivhuseffekt i gang
»Temperaturen stiger samtidig på både Nord- og Sydpolen. Det har den ikke gjort i 100.000 år, og det kunne tyde på, at den forstærkede drivhuseffekt er sat i gang,« siger Steffensen.

Han og mange andre forskere mener, at de stigende temperaturer er menneskeskabte, og at man bør begrænse CO2-forureningen, for at vende udviklingen.

På den anden side mener andre, at vi alligevel ikke kan gøre ret meget ved det varme vejr. Det er nemlig Solen, der er skyld i udviklingen. En af fortalerne for den teori er danskeren Henrik Svensmark fra Dansk Rumforskningsinstitut. Når Solen er mere aktiv, stiger temperaturen. Og lige nu er Solen altså mere aktiv end normalt.

Historiske gennemsnits-temperaturer i Danmark:

Vikingetiden: 9,7 grader
Vikingerne svedte for i gennemsnit var det optil to grader varmere, end det er i dag.

Den Lille Istid: 5,7 grader
Christian IV frøs til gengæld for i perioden 1645 til 1715 var gennemsnittet en til to grader koldere end i dag. 

December 2006: 8,7 grader
I december er det normale gennemsnit 1,6 grader. Men foreløbig har gennemsnittet i dette års udgave af julemåneden været 8,7 grader.