Rekordstort julesalg i Århus

Julehandel ? Butikkerne i Århus forventer, at julehandlen bliver endnu bedre end sidste år. En lav arbejdsløshed og lav rente giver kunderne lyst til at købe endnu større julegaver end sidste år

Dankortene gløder i de århusianske butikker. Butiksejerne forventer, at julehandlen slår rekord i år.
»Det går rigtig godt. Vi er meget tilfredse,« siger salgs- og marketingsdirektør i Salling, Lars Højgaard.
Præcis, hvor meget forretningen normalt omsætter for i julen, vil han ikke ud med. Men han tør godt spå, at julehandlen kommer til at stige med mere i Salling end de tre procent, som Dansk Handel og Service forventer, at stigningen vil være på landsplan.
Direktør i Århus City Forening Claus Bech forklarer det forrygende julesalg i Århus med, at der kommer mange kunder til fra resten af Jylland.
»Det at købe julegaver handler også om at få en oplevelse. Det gælder om at kunne fortælle, at man har været i en bestemt butik i Latinerkvarteret, eller at man har kørt langt for at købe gaven,« siger han.
I Dansk Handel og Service vurderer cheføkonom, Jan Poulsen, at hver husstand kommer til at bruge 3.800 kroner mere i december måned end på en normal måned.
»Vi har haft et par år med vækst, så de basale ting er købt. Nu går det mere over i luksusvarer,« siger han.

Luksusgaver hitter

En af de populære luksusvarer er gaveæsker med parfume. Flere handlende i Århus fortæller, at der også bliver solgt mange bløde pakker i år. Men det er ikke en tilfældig sweater, der ryger over disken. Tøjet skal helst være de rigtige mærker.
»Selv de mindste børn er meget bevidste om, hvilke tøjmærker de vil have,« fortæller Lars Højgaard fra Salling.

Sløjt salg af varmt tøj

I Fætter BR i City Vest er der her 12 dage før juleaften også kommet godt gang i salget. Og den kommende uge forventes at blive endnu bedre.
»Jo tættere, man kommer på jul, jo løsere sidder pengene,« som butikschef Vibeke Lassen formulerer det.
Til pigerne er det store julegave hit i år en Bratz dukke med halskæde, hvor der sidder en ægte diamant, og til drengene er en af top-scorerne racerbilsættet Flexi Trax. Til børn af begge køn foræres der også bygge-selv-sæt til at lave sin egen bamse.
Det eneste der går knapt så godt som forventet er salget af varmt overtøj. Det varme vejr har bremset salget af dynejakker og traditionelle vinterstøvler.
»Man kan gøre en god handel lige nu, hvis man mangler en god jakke eller vinterstøvler. Vi er begyndt at give rabat på vintervarerne. Når vejret ikke er med os, må vi være med kunderne,« siger Johnny Buchgraitz fra Magasin.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.