Danskerne svælgede i and, brunede kartofler, rødkål og risalamande i går aftes, og tidligt julenat havde Falck transporteret mere end 100 forspiste medborgere på sygehuset.
- Der har været væsentligt flere kørsler end på andre dage og også flere end på en gennemsnitlig juleaften, vurderer Falcks kommunikationschef, Louis Honoré.
Han oplyser, at tendensen har været den samme landet rundt, og at de lidende danskere typisk har klaget over mavesmerter og fordøjelsesproblemer.
- Og vi har især måttet tage os af ældre og voksne mennesker. Der har næppe været mere end et barn eller to imellem, siger Louis Honoré.
Det er der ikke noget odiøst i, mener ernæringsekspert og professor Arne Astrup:
- Børn har simpelthen en bedre appetitregulering. Når de ikke kan spise mere, så render de rundt og leger, mens vi voksne bliver siddende og ikke gør så meget ved sagerne, siger professoren, som også forklarer, at vores fordøjelse svigter med alderen.
- Mange ældre menneskers tarmkanal bliver mindre velfungerende. Men hvis en 15-årig forspiser sig, går han jo bare ud og kaster op.
Ifølge Arne Astrup virker julemaden ekstra ekstrem på fordøjelsen, fordi vi er blevet sundere til daglig. Når man så først pøser fed sovs på flæskestegen og dernæst kaster sig over risalamanden, så ser det hvidt ud – på den sorte måde:
- Og der er jo kæmpe mængder piskefløde og dermed også fedt i risalamande, som nedsætter mavesækkens funktioner.
Det er ikke lykkedes Nyhedsavisen at få oplyst, om problemet har været det samme hos vagtlægen. Men på vagtchefen i Københavns telefon lyder beskeden, at lægerne i skrivende stund har for travlt til at tage sig af journalist-henvendelser.