Rekordmange arbejdede ulovligt på festival
Skat har været på Roskilde Festival og fange snydere. Foto: Colourbox
Flere festivalgængere fanget med medarbejderarmbånd, selvom de får penge fra det offentlige.

Som medarbejder på Roskilde Festival bliver man ofte betalt med en gratis billet til festivalen. Men det er ikke alle, der må tage i mod det tilbud.

I år har Skat fundet næsten 400 festival-arbejdere, der samtidigt er på en overførselsindkomst fra staten.

"Vi er meget overraskede over, at tallet er så stort. Vi kommer op på en tredobling fra sidste år," siger Allan Kok, der er specialkonsulent i Skat.

57 er allerede registreret til at skulle betale for fejlen, mens mere end 300 mangler at blive tjekket helt igennem. Sidste år fandt Skat i alt 31, der skulle betale armbåndet til staten.

"Det store problem er, at man tager penge op af den kasse, som man kunne have spyttet i, mens man er på arbejde (på festivalen, red.)," forklarer Allan Kok.

Når man er på kontanthjælp, skal man være til rådighed for arbejdsmarkedet i den kommune, man bor. Derfor er det ikke tilladt at tage på festival i det hele taget uden at melde ferie.

Og tager man arbejdsarmbånd som betaling, mens man for eksempel er på sygedagpenge, risikerer man at skulle betale tilbage.

Skat fandt også andet medarbejder-fusk til dette års Roskilde. En helt ny trend er nemlig dukket op.

Arbejdspladser uden for festivalpladsen betaler deres medarbejdere med armbånd. Så når Pølsemand Kim giver et armbånd i bytte for, at hans nevø sælger pølser i Roskilde by under festivalen, slår Skats hammer også ned.

"Det er første gang i år, vi ser et stort antal arbejdere dernede, der ikke arbejder på festivalpladsen, hvor de er betalt med et armbånd i stedet for løn. Og der bliver arbejdsgiverne bedt om at lave en indberetning, så armbåndene bliver beskattede som den løn, de faktisk repræsenterer," forklarer Allan Kok.

Skat er i samarbejde med Roskilde Kommune tilstede på festivalen for at kontrollerer forholdene. I år interviewede de 800 personer, og fandt blandt andet 13 uregistrerede virksomheder, 16 udlændinge uden arbejdstilladelse og lukkede en enkelt bod med kopivarer ned.

På trods af, at de generelt har fundet flere overtrædere end sidste år, oplyser Skat, at de har været taget godt imod af de glade festivalgæster.