Rekordhøj vandstand giver mulighed for erstatning

Uvejr ¿ Stormen i sidste uge fik vandet i Århus Havn til at stige 1,51 meter. Derfor kan stormflodsramte husejere få erstatning

Vandet i Århus Havn steg 1,51 meter over normalen, da sidste uges januarstorm fejede hen over landet. Dét sker så sjældent, at Stormrådet i går besluttede, at stormflodsramte boligejere kan få udbetalt erstatning.

En øget vandstand på 1,51 meter indtræffer i gennemsnit kun én gang hver 50. år i Århus Havn, fortæller Stormrådets sekretariatschef, Hans Reymann-Carlsen.

»Kystdirektoratet betegner situationen som »ekstrem høj vandstand«. Og i en sådan situation har Stormrådet besluttet, at der kan udbetales erstatning til boligejere, som har haft en stormflodsskade,« siger han.

Muligheden for erstatning gælder for boligejere langs kysten i området fra Gåsehage syd for Ebeltoft over Århus og ned til Gylling Næs ved Horsens Fjord. Det skyldes, at det især er i disse områder, myndighederne har fået meldinger om stormflodsskader.

Kun småtterier

Forsikringsselskaberne skal dog ikke frygte store udbetalinger til boligejerne, vurderer Jørgen Mikkelsen, der er operationelchef i Århus Brandvæsen.

»Der var kun lidt småtterier. Enkelte gange måtte vi ud med sandsække for at forhindre, at vandet drev ind. Især i området omkring Egå var der en overgang fare for oversvømmelser« siger Jørgen Mikkelsen, der i sin tid som brandmand har oplevet langt værre ting ¿ ikke mindst i november sidste år, hvor der blev erklæret stormflod langs størstedelen af den jyske vestkyst.

Samme melding kommer fra Hans Reymann-Carlsen fra Stormrådet:

»Efter stormen i begyndelsen af november blev vi kimet ned af bekymrede husejere, der havde fået vand i kælderen. Denne gang har der højst været nogle enkelte episoder,« vurderer Hans Reymann-Carlsen. Efterårets oversvømmelser resulterede i flere end 3.000 skadeanmeldelser fra ulykkesramte husejere ¿ dermed var stormen den mest ødelæggende i Stormrådets historie.

Ud over århusområdet er det kun omkring Limfjorden, husejere kan få erstatning for stormflodsskader efter januarstormen i år, der begyndte lørdag den 13. januar og toppede med en middelvind på godt 29 m/s og vindstød af orkanstyrke omkring klokken 13 søndag den 14. Den højeste vandstand på 2,75 meter blev målt på vestkysten søndag formiddag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.