Rekordhøj vandstand giver mulighed for erstatning
Uvejr ¿ Stormen i sidste uge fik vandet i Århus Havn til at stige 1,51 meter. Derfor kan stormflodsramte husejere få erstatning

Vandet i Århus Havn steg 1,51 meter over normalen, da sidste uges januarstorm fejede hen over landet. Dét sker så sjældent, at Stormrådet i går besluttede, at stormflodsramte boligejere kan få udbetalt erstatning.

En øget vandstand på 1,51 meter indtræffer i gennemsnit kun én gang hver 50. år i Århus Havn, fortæller Stormrådets sekretariatschef, Hans Reymann-Carlsen.

»Kystdirektoratet betegner situationen som »ekstrem høj vandstand«. Og i en sådan situation har Stormrådet besluttet, at der kan udbetales erstatning til boligejere, som har haft en stormflodsskade,« siger han.

Muligheden for erstatning gælder for boligejere langs kysten i området fra Gåsehage syd for Ebeltoft over Århus og ned til Gylling Næs ved Horsens Fjord. Det skyldes, at det især er i disse områder, myndighederne har fået meldinger om stormflodsskader.

Kun småtterier

Forsikringsselskaberne skal dog ikke frygte store udbetalinger til boligejerne, vurderer Jørgen Mikkelsen, der er operationelchef i Århus Brandvæsen.

»Der var kun lidt småtterier. Enkelte gange måtte vi ud med sandsække for at forhindre, at vandet drev ind. Især i området omkring Egå var der en overgang fare for oversvømmelser« siger Jørgen Mikkelsen, der i sin tid som brandmand har oplevet langt værre ting ¿ ikke mindst i november sidste år, hvor der blev erklæret stormflod langs størstedelen af den jyske vestkyst.

Samme melding kommer fra Hans Reymann-Carlsen fra Stormrådet:

»Efter stormen i begyndelsen af november blev vi kimet ned af bekymrede husejere, der havde fået vand i kælderen. Denne gang har der højst været nogle enkelte episoder,« vurderer Hans Reymann-Carlsen. Efterårets oversvømmelser resulterede i flere end 3.000 skadeanmeldelser fra ulykkesramte husejere ¿ dermed var stormen den mest ødelæggende i Stormrådets historie.

Ud over århusområdet er det kun omkring Limfjorden, husejere kan få erstatning for stormflodsskader efter januarstormen i år, der begyndte lørdag den 13. januar og toppede med en middelvind på godt 29 m/s og vindstød af orkanstyrke omkring klokken 13 søndag den 14. Den højeste vandstand på 2,75 meter blev målt på vestkysten søndag formiddag.