Fødevarestyrelsen har haft travlt i år, hvor antallet af alarmer omkring farlig mad har slået rekord. Derfor har de danske maver skulle stå model til en hel del.
Hele 1.600 alarmer via EUs Rapid Alert System er tikket ind hos Fødevarestyrelsen i år. Det er et rekordhøjt tal, fortæller fødevareberedskabschef Kim Vandrup Sigsgaard.
"Vi ser et stigende antal alarmer. De skyldes typisk salmonella og kemisk forurening, dvs. ting som pesticidrester, tungmetaller og dioxin, som vi f.eks. har set det her i december i kød fra Irland," siger beredskabschefen til Berlingske Tidende.
Han kan dog på nuværende tidspunkt ikke afgøre, om stigningen skyldes, at vores fødevarer er blevet dårligere, eller om kontrollen er blevet bedre. Det skal først analyseres nærmere.
Herhjemme har året bl.a. budt på det hidtil mest alvorlige udbrud af salmonella, hvor smittekilden endnu ikke er klarlagt, mens den største internationale skandale har været det melamin-forgiftede babymad fra Kina.