Regeringsstyrker erobrer Somalias hovedstad
Somaliske regeringsstyrker rykkede torsdag ind i landets hovedstad, Mogadishu.

Senere på dagen begyndte regeringsstyrker at indtage byen med hjælp fra etiopiske soldater. Det skete uden større sammenstød med islamisterne, og flere steder i Mogadishu blev regeringsstyrkerne ligefrem modtaget med klapsalver. Samtidig var der rapporter om plyndringer og røverbander på togt gennem byen.

Erobringen af Mogadishu kommer efter flere dages kampe, der ifølge Etiopiens premierminister, Meles Zenawi, har kostet op til 3.000 af islamisterne livet.

 

»Vi har en plan«

Ingen ved endnu, om islamisternes tilbagetrækning betyder en afslutning på konflikten, eller om De Islamiske Domstole forbereder en langtrukken guerillakrig. Islamisterne afviser dog, at de flygtede over hals og hoved.

»Vi har ikke efterladt byen i kaos. Vi har forladt byen for at undgå voldsomme bombardementer, fordi de etiopiske tropper begår folkemord mod det somaliske folk,« sagde en af de Islamiske Domstoles ledere, Sheik Sharif Ahmed til tv-kanalen Al-Jazeera og hævdede, at islamisterne har en plan, der skal drive styrkerne ud igen.

 

Dansk hjælp på vej

Krigshandlingerne har taget hårddt på befolkningen i Somalia, der allerede var ramt hårdt på grund af oversvømmelser tidligere på året. Derfor besluttede Danmark torsdag at give 10 millioner kroner til de udsatte områder. Udenrigsminister Ulla Tørnæs (V) lovede samtidig, at der er mere hjælp på vej, hvis der bliver brug for det.