Regeringens klima-strategi får dumpekarakter

Regeringen får et fem-tal for sine konkrete initiativer inden for energibesparelser og miljøvenlig transport. Det afgjorde et ekspertpanel under en høring om energi og klima.

Der blev givet dumpekarakterer til regeringens klimaindsats, da Det Økologiske Råd og Selskabet for Grøn teknologi torsdag afholdt seminaret Energi og klima – holder regeringens løfter?

Med den grønne fane højt løftet har Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og miljøminister Connie Hedegaard (K) ellers netop været hovedpersoner ved et uformelt klimatopmøde i USA, hvor de begge gødede jorden for at få alle lande med på en aftale om at reducere udslippet af CO2, når Danmark er vært for FNs klimatopmøde i 2009.

Både industrien, energieksperter og ngo er var inviteret til at diskutere, hvorvidt regeringens ambitioner på energiområdet lever op til målet om, at Danmark i længden skal blive uafhængig af fossile brændstoffer.

»Det er godt, at vi har en stærk profil i omverdenen på klimaområdet, men holder det, når vi kigger på vores reelle indsats herhjemme? Spørgsmålet er, om det kun er grønne signaler, eller om det også er den praktiske politik, der kommer til at ændre sig,« sagde formanden for Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Ifølge civilingeniør Hans Henrik Lindboe fra konsulentfirmaet Ea Energianalyse er der ikke noget som helst til hinder for, at have mere ambitiøse mål for energipolitikken og klimaet.

»Rent teknologisk og økonomisk kan det sagtens lade sig gøre at være mere ambitiøs. Med den teknologi vi har allerede i dag, kunne vi sagtens have 50 procent vedvarende energi i 2025 i stedet for de 30 procent, som regeringen har foreslået,« sagde Hans Henrik Lindboe.

Efter oplæg fra Ea energianalyse, Greenpeace og el-selskabet Vattenfall om regeringens energipolitik, skulle et dommerpanel med deltagere fra energiindustrien og Det Rådgivende Energiforskningsudvalg give regeringen karakter .

Det blev til et fem-tal til regeringens håndtering af miljøvenlig transport og energibesparelser.

Kun på forskningsområdet fik regeringen et pænt ni-tal.

På transportområdet er der meget snak, men de konkrete initiativer til at sænke CO2 udslippet helt væk, mens det blev fremhævet af Greenpeace, at kulforbruget, energiforbruget og CO2-udslippet i Danmark faktisk er steget de senere år.

Regeringen forhandler sandsynligvis sit energiudspil med de øvrige partier i folketinget i næste uge efter forhandlingerne brød sammen i juni.

»De kan sige, hvad de vil. Vores energiudspil er både ambitiøst og ikke mindst meget realistisk. Vi har lavet en plan for Danmarks energifremtid, som helt sikkert bliver gennemført,« er miljøordfører for regeringspartiet, Eyvind Vesselbos, kommentar til dumpekarakteren.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) ville ikke kommentere bedømmelsen, før energiforhandlingerne med de andre partier er endeligt på plads.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.