Regeringen vil tage pas fra mulige fremmedkrigere i tre år
Justitsminister Nick Hækkerup siger, at regeringen vil kunne tage passet fra potentielle fremmedkrigere i tre år. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix)
Regeringen vil udvide pasloven og nægte personer udrejse til konfliktzoner ved at fratage pas i tre år.

Politiet skal kunne tage passet fra danske statsborgere eller nægte at udstede et pas i tre år alene på mistanken om, at de vil deltage i væbnede konflikter i udlandet.

Det har siden 2015 været muligt at fratage passet i et år, men den ordning vil regeringen altså udvide for at forhindre flere danske fremmedkrigere.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) under en forespørgselsdebat i Folketingssalen.

Debatten sker på foranledning af Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som vil vide, hvordan regeringen konkret vil forhindre, at fremmedkrigere kommer til Danmark.

Ifølge justitsministeren vil en udvidelse betyde, at man i en længere periode kan sikre, at der ikke sker udrejse til konfliktzoner, siger han.

Regeringen vil snarest fremlægge et lovforslag, og det er forventningen, at det bliver sendt i høring i denne uge.

- Den gældende ordning har været evalueret, og erfaringerne er gode. Men alt det vil fremgå af det lovforslag, som bliver præsenteret for Folketinget umiddelbart, lyder det fra justitsministeren.

Loven, som skal forhindre, at personer tilslutter sig Islamisk Stat, har været kritiseret for at være uklar og ramme vilkårligt.

Blandt andet har en dansk kvinde fået inddraget sit pas og fået tildelt et udrejseforbud, da hun ville deltage i et økologisk projekt i Syrien.

Mere kendt er sagen om dansk-kurdiske Joanna Palan, som har kæmpet sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker i det nordlige Irak mod Islamisk Stat og været tilknyttet YPG i det nordlige Syrien.

Af andre konkrete tiltag i forsøget på at holde fremmedkrigere ude nævner ministeren en lov, som giver udlændinge- og integrationsministeren mulighed for administrativt at fratage fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske pas.

Desuden har regeringen bebudet, at den vil gøre det endnu sværere for danske fremmedkrigere at komme hjem ved at nægte dem konsulær bistand fra Danmarks ambassader.

/ritzau/

via Listen To News