Regeringen vil sikre ligeløn
Offentlige lønstatistikker og guide til virksomheder skal komme lønforskelle mellem kvinder og mænd til livs. Regeringen fremlagde nye initiativer fredag.

På trods af at Danmark har en mere en 30 år gammel ligestillingslov, er der stadig alt for store lønforskelle mellem mænd og kvinder. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) fremlagde derfor fredag en række nye initiativer, der skal mindske gabet.

»Der skal ikke være nogen undskyldning for ikke at give lige løn for det samme arbejde i Danmark,« sagde ligestillingsminister Eva Kjer Hansen på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet.

Regeringen fik sidste år vedtaget et lovforslag om ligeløn, men det er nødvendigt at følge op med »praktiske værktøjer«, for lovgivning alene kan ikke ændre ved, at kvinder fortsat får mindre i løn end mænd, sagde Claus Hjort Frederiksen.

»Vi ved jo allesammen godt, at der skal mere til end proklamationer, derfor går vi med de nye initiativer helt ud i virksomhederne, hvor problemerne opstår og kan løses,« sagde han.

Regeringen pålægger fra 1. januar 2007 alle større virksomheder med over 10 medarbejdere at udarbejde en kønsopdelt lønstatistik. I den forbindelse har de ministerier i samarbejde med DA og LO udarbejdet en guide, vejledning og ny hjemmeside, som sætter fokus på, hvordan virksomheder i samarbejde med tillidsrepræsentanter og medarbejdere kan blive bedre til at fremme ligeløn mellem kvinder og mænd.