Regeringen vil sikre lige løn til mænd og kvinder
Regeringen sætter nye initiativer i søen for at sikre ligeløn for mænd og kvinder. Initiativerne møder ros fra virksomheder, men kritik fra Socialdemokraterne og fagforbundet 3F.

I gennemsnit tjener mænd mellem 12 og 19 procent mere end kvinder. Regeringen vil med en række nye initiativer – en virksomhedsguide, hjemmesiden Ligelon.dk og en række vejledninger og seminarer komme løngabet til livs.

De nye redskaber skal bruges af den enkelte virksomhed og skal supplere den nye lov, der trådte i kraft fra årsskiftet, og som tvinger alle virksomheder med mindst 35 medarbejdere til at udarbejde kønsopdelte lønstatistikker, som er tilgængelige for medarbejderne.

»Der skal ikke være nogen undskyldning for ikke at give lige løn for det samme arbejde i Danmark,« siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

It-firmaet HP Danmark har i flere år udarbejdet lønstatistikker til internt brug, og erfaringerne herfra er, at det fremmer kvindernes mulighed for at komme på samme lønniveau som mændene.

»Vi har arbejdet med lønstatistikker i mange år, og jeg tror, at mange virksomheder kan få god brug af både statistikker og de andre nye værktøjer til at fremme ligeløn i Danmark,« siger personaledirektør Karin Boel.

Både Socialdemokraterne og fagforbundet 3F kritiserer imidlertid regeringen for kun at stille krav om kønsopdelte lønstatistikker fra virksomheder med mindst 35 ansatte – og mindst 10 kvinder og 10 mænd i sammenlignelige job. Et krav, der trådte i kraft allerede 1. januar 2007.

Socialdemokraterne mener, at regeringen burde udvide loven om kønsopdelte lønstatistikker til at gælde flere virksomheder og samtidig stille krav til virksomhederne om ligestillingshandlingsplaner og -regnskaber.

»Regeringens lov omfatter kun 15 procent af det private arbejdsmarked, og der er ingen krav om statistikker på de små og mellemstore virksomheder, hvor problemerne er størst,« siger ligestillingsordfører Kirsten Brosbøl (S).

Konsulent i fagforbundet 3F, Annelise Rasmussen, mener også, at kravet om lønstatistik burde bredes ud til langt flere virksomheder, og hun kritiserer desuden det nye materiale for at være alt for overfladisk og »en kompensation for en meget hullet lovgivning.«

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen afviser kritikken som ubegrundet.

»Guiden og den nye hjemmeside bliver tilgængelige værktøjer for alle virksomheder, også de små og mellemstore. Så alle vil få mulighed for at tage fat om det her problem, og jeg forventer da, at alle kan se en interesse i at komme de urimelige lønforskelle til livs,« siger hun.