Regeringen varmer op til øretæver
Allerede 12 dage inden kommunalreformen rammer Danmark, lover indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indkøringsproblemer. Klogt at melde ud, siger ekspert.

Af Julie Jo Boding

Kampen er endnu ikke fløjtet i gang, men allerede under opvarmningen til den store kommunalreform lover Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark får startvanskeligheder, når 271 kommuner smelter sammen til 98 den 1. januar.

På et pressemøde tirsdag garanterede indenrigsministeren, at begyndelsen vil byde på problemer.

»Der er kun 12 dage til Danmarkshistoriens største flytning, og alle steder er der knoklet hårdt for at nå det. Og selvom vi er velforberedt, er omstillingen i kommunerne så stor og omfattende, at det vil være utroværdigt at love, at det sker uden problemer. Men vi tror, at befolkningen vil have tålmodighed, så længe det på længere sigt vil give bedre velfærd,« sagde indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge Nikolaj Bøgh, direktør i kommunikationsvirksomeheden, Gunbak Strategy, er det fornuftigt, at regeringen har forsvarsparaderne oppe og forsikrer befolkningen om, at man efter de første startvanskeligheder vil få bedre service:

»Jeg tror, det er uhyre klogt, for reformen berører mange menneskers hverdage og familieliv. Der er en temmelig stor usikkerhed om, hvad det kommer til at betyde i forhold til ældrepleje, børnepasning og så videre, så regeringen prøver at berolige befolkningen på forhånd,« siger han.

Nikolaj Bøgh er tidligere presserådgiver i blandt andet Socialministeriet, og han peger på efterårets velfærdsprotester som et eksempel på, at regeringen skal være meget opmærksom på kommunalreformens ømme punkter.

»Nogle steder bliver servicen bedre, mens den andre steder måske bliver lidt lavere. De mennesker, der oplever, at det bliver ringere skal nok bide sig fast og protestere, og det er meget farligt for regeringen. De er nødt til at skabe en tryghed omkring, hvad kommunalreformen medfører,« siger Nikolaj Bøgh.

Lars Løkke Rasmussen opfordrer netop danskerne til at være overbærende med de ændringer, der kommer for både ansatte og borgere, og ikke fokusere på ?håret i suppen, men i stedet på suppen?.

For at forberede danskerne på de kommende knaster i kommunerne, vil der blandt andet mellem jul og nytår køre et tv-spot, hvor sangerinden Signe Svendsen og skuespilleren Farshad Kholghi vil forklare, at danskerne skal væbne sig med tålmodighed.