Blogindlæg Sygeplejerske græd under tv-program: "Sygeplejen er effektiviseret væk"

Frederikke Marie Sørensen er sygeplejerske og kredsbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd. Meningsdanner gennem Cevea og Deltager Danmark.

JEG HAR NETOP SET programmet 'Jeg svigter mine patienter'. En dokumentar på DR2, som sætter spot på det danske sundhedsvæsen, herunder især sygeplejerskers og lægers arbejdsforhold og patienterne.

Da jeg var halvvejs i programmet, begyndte jeg at græde, og jeg kunne ikke stoppe igen.

Som sygeplejerske kan jeg genkende mange af de situationer og udsagn, som bliver belyst i dokumentaren.

Dér, hvor jeg for alvor begyndte at græde, var, da en sygeplejestuderende fortæller, hvordan hun en dag i praktik havde sat sig ud på toilettet for at spise sin madpakke, for ikke at gå sukkerkold.

Da jeg først var begyndt at græde, kunne jeg ikke stoppe igen.

EN LÆGE FORTÆLLER, hvordan han i starten af sin karriere gik ned med stress. Det gjorde jeg også selv for lidt over et år siden. På det tidspunkt, havde jeg været uddannet sygeplejerske i lidt over et år. Jeg kunne især genkende de symptomer, som lægen beskrev, og mine tårer fortsatte.

Jeg kunne genkende mig selv i travle vagter, når sygeplejersken fra akutafdelingen forklarede sig til tv-holdet. Magtesløsheden, jeg kan opleve at stå med, er svær at sætte ord på. Som sygeplejersken i dokumentaren siger 'det er blevet en produktion snarere end sygepleje'.

Til tider oplever jeg netop at være en del af en produktion. Jeg er en fortravlet robot, der bare skal få enderne til at hænge sammen. Jeg har ikke muligheden for gøre det, som jeg burde, nemlig at have tiden til at se mine patienter og møde deres pårørende i de kriser, de kan være i.

Sundhedsvæsenet er blevet effektiviseret i en sådan grad, at der er dage, hvor jeg som sygeplejerske kan føle, at sygeplejen er effektiviseret væk, og jeg er kun med til at slukke brande, og jeg må gå på kompromis med min faglighed.

Én ting er, at det går ud over mig og mine kollegaer, en anden ting er det syge dilemma, som er, at jeg må prioritere hvilken patient, der har det mest dårligt.

ALT FOR OFTE OPLEVER jeg, at jeg skal være flere steder på én gang. Men det er ikke muligt. Jeg kan kun være hos en patient ad gangen, og det går udover den eller de patienter jeg ikke er hos.

I værste fald kan det have konsekvenser. Konsekvenser som kan have fatale følger som f.eks. menneskeliv eller forværring af en patients tilstand.

I dokumentaren fortæller et forældrepar deres meget tragiske historie. De fortæller om, hvordan de for et år siden mistede deres to-årige datter. En så stor utilsigtet hændelse, som kunne have være undgået, hvis der havde været tid, og læger og sygeplejersker nok til at se den enkelte patient og lytte til de pårørende.

Mit spørgsmål til regeringen er: Hvor mange menneskeliv skal sundhedspersonalet have på samvittigheden, førend der for alvor bliver grebet ind?

Programmet bliver vist på DR2 mandag aften klokken 21.30, men kan allerede ses nu på dr.dk.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News