Regeringen klar med akutpakke til ledige
En pakke til 332 millioner kroner skal sikre job til langtidsledige. Foto: Colourbox.dk
En pakke til 332 millioner kroner skal redde de tusindvis af ledige, der står til at ryge ud af dagpengesystemet til nytår.

En personlig jobformidler, lynadgang til job med løntilskud og ret til efteruddannelse.

Det er nogle af elementerne i den akutpakke, som regeringen i dag præsenterer for arbejdsmarkedets parter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Pakken målrettes de ledige, som står til at miste dagpengene i første halvår af 2013, og regeringen foreslår, at der afsættes 332 mio. kr. til indsatsen. Samtidig strammes kravene til både a-kasser og kommuner.

Bl.a. skal langtidsledige i risikogruppen tilbydes en "straks-samtale" inden for en uge, hvis a-kassen vurderer, at der "skal mere intensiv jobhjælp til", fremgår det af udspillet.

Arbejdsløse, som ikke reagerer på advarselsbreve fra a-kasserne, vil blive kontaktet af et særligt "job-beredskab", og jobcentrene skal i fremtiden godkende aftaler om løntilskud inden for maksimalt 48 timer, hvis en ledig selv har fundet en arbejdsplads, der er interesseret.

Men allerede før akutpakken er offentliggjort, øges presset fra fagbevægelsen, som kræver en yderligere indsats. Regeringens udspil er udmærket, men løser ikke problemet, lyder det fra flere sider i det faglige bagland.

- Det har karakter af brandslukning, men der er ingen forebyggelse af, at nye brande opstår, siger Erik Jylling, formand for Akademikernes Centralorganisation, til Jyllands-Posten.

Han er en af de fagforeningsformænd, der i formiddag mødes med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at lægge sidste hånd på pakken, der er resultatet af en ugelang dialog mellem parterne, som hver især skal forpligtes til at gøre en indsats.

Enhedslisten er ikke tilfreds med akutpakken, fordi den i partiets øjne ikke skaffer job.

- Vi kræver en jobgaranti og en forlængelse af dagpengeperioden for dem, som ikke kommer i job, siger finansordfører Frank Aaen.