Regeringen gør skattestop permanent
Beskæftigelsesministeren er parat med valgløfte om varigt skattestop. Økonomiske vismænd er særdeles skeptiske.

Borgerne kan godt regne med, at skattestoppet er kommet for at blive. Det lover beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Jyllands-Posten torsdag. Det vil fremgå, når regeringen i løbet af sensommeren fremlægger en ny økonomisk plan for dansk økonomi frem mod 2015 eller 2020, siger beskæftigelsesministeren.

Finansministeriet har i sine frem­skrivninger af dansk økonomi hidtil kun regnet med et skattestop frem til 2010. Derefter stiger ejendomsværdiskatten og eksempelvis punktaf­gifter på cigaretter i takt med løn- og prisudviklingen. Flere topøko­nomer har derfor efterlyst svar på, hvad der skal ske med skattestoppet. Det svar er regeringen kommet frem til nu:

»Skattestoppet er en permanent ting, der er kommet for at blive. Vi finder ikke, at vi skal flytte skatten fra den ene lomme til den anden lomme, fordi vi har set, at alle store skattereformer i tidens løb har medført, at staten tager en mellemhandleravance, der gør, at borgerne efter skattereformen kommer til at betale mere i skat, end de gjorde før reformen,« siger Claus Hjort Frederiksen til Jyllands-Posten.

Økonomisk vismand, professor Michael Rosholm, kritiserer planen for at lægge en kæmpe sten i vejen for, hvordan det skal blive muligt at finansiere fremtidens velfærdssamfund. Vismændene har i deres seneste rapport beregnet, hvad det vil koste at videreføre skattestoppet frem til 2040. Konklusionen er, at så godt som hele effekten af velfærdsforliget fra sommeren 2006 vil blive ædt op.