Regentparrets guldbryllup fejres med ny erindringsmønt
10. juni har regentparret guldbryllup. Her ses de nygifte, Tronfølgeren Prinsesse Margrethe og Prins Henrik de Laborde de Monpezat, med kong Frederik ved brudens side d. 10. juni 1967. Foto: Per Pejstrup/Scanpix
En ny erindringsmønt med dronning Margrethe og prins Henrik udsendes i anledning af parrets guldbryllup.

Om et par dage kan dronning Margrethe og prins Henrik fejre, at de har været gift i 50 år, og i anledningen af det kongelige guldbryllup udsender Nationalbanken en ny erindringsmønt.

Det oplyser Nationalbanken på sin hjemmeside.

Den kommer til at bestå af en 500-krone-mønt i sølv og to slags 20-krone-mønter. Den ene 20'er er til almindelig cirkulation, mens den anden udgives i en version, hvor motivet står særligt skarpt.

Alle mønterne kan bruges som lovligt betalingsmiddel.

På mønterne er et portræt af regentparret, der viser dronningen og prinsen vendt i trekvart profil mod hinanden. Langs randen står der "H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsen".

På bagsiden er det kongelige pars fælles monogram. Foroven står de to årstal og datoen for guldbrylluppet. Under monogrammet er et møntmærkehjerte, der samtidig symboliserer kærligheden.

Portrættet og gengivelsen af monogrammet er lavet af medaljør Henrik Wiberg.

Nationalbanken udsteder erindringsmønter, når der er særlige begivenheder i kongehuset. Det er eksempelvis bryllupper og enkelte fødselsdage.

Mønterne kan købes fra 7. juni i Nationalbanken, Den Kongelige Mønts webshop og i nogle pengeinstitutter.

Parret blev gift 10. juni 1967 i Holmens Kirke i København. Dengang var dronning Margrethe kronprinsesse, og hendes bryllup blev fejret med pomp og pragt på Fredensborg Slot.

Det kongelige par har taget forskud på festlighederne, og mandag fejrede de det kommende guldbryllup i private omgivelser på Fredensborg Slot.

Her gav de hinanden en skulptur "Miss Fredensborg" i gave. Skulpturen er udformet af prins Henrik.

Selve bryllupsdagen bliver ligeledes fejret privat.

/ritzau/