Redaktør: Obama gjorde sin politiske arv op i årlig tale

Obamas sidste State of the Union-tale fokuserede på præsidentens otte års politisk arbejde, siger USA-kender.

USA's præsident, Barack Obama, holdt natten til onsdag dansk tid sin sidste State of the Union-tale.

Talen fokuserede meget på Obamas mærkesager. Både dem, der var blevet gennemført i løbet af præsidentperioden, og dem, der stadig ligger foran ham.

Ifølge Anders Agner Pedersen, der er redaktør på hjemmesiden kongressen.com, var Barack Obama opsat på at gøre sin politiske arv op.

- Det var en præsident, der var opsat på at levere en fortælling om, at han overtog et skrantende USA, som han har fået på rette spor igen. Det gælder for økonomien, klimaet, arbejdspladser og USA's position i verden, siger Anders Agner Pedersen til Ritzau.

State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus. Her beskriver præsidenten tilstanden i USA.

Barack Obama snakkede onsdag om både minimumløn, klimaforandringer, våbenlovgivning, sundhedsforsikringer og lukning af Guantánamo-fængslet. Det er alle emner, som splitter det politiske USA.

- Obama talte om de dagsordener, som har været vigtige for ham siden 2008. Han rækker også ud og hjælper den næste demokratiske præsidentkandidat ved at snakke om de her dagsordener, siger Anders Agner Pedersen.

Samtidig talte præsidenten også om, at USA skal være det land, der én gang for alle finder en kur mod kræft. Og det er ikke svært for Republikanerne og Demokraterne at blive enige om.

- Obama appellerer til samarbejde og en fælles front i forsvaret for amerikanske værdier, siger Anders Agner Pedersen og tilføjer:

- Og da Biden (vicepræsident Joe Biden, red.) mistede sin søn til kræft, har emnet fået en ekstra dimension for Obama-Biden-præsidentskabet. Det skal være en del af deres arv.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.