Redaktør: Ny grønlandsk regering kan få problemer
Der bliver intern ballade om blandt andet den vigtige fiskeripolitik i Grønlands nye regering, mener redaktør.
Siumuts leder, Kim Kielsen, bliver landstyreformand i Grønland, skriver Sermitsiaq. Han skal lede en koalitionsregering med Demokraterne og Atassut.
Siumuts leder, Kim Kielsen, bliver landstyreformand i Grønland, skriver Sermitsiaq. Han skal lede en koalitionsregering med Demokraterne og Atassut. Foto: Josefsen Leiff/POLFOTO

Den nye grønlandske regering med Siumuts Kim Kielsen i spidsen kommer på hårdt arbejde fra starten.

Sådan lyder vurderingen fra chefredaktør Poul Krarup på avisen Sermitsiaq.

- Koalitionen er ikke bred nok, og de får problemer fra starten af omkring fiskeripolitikken, siger han og fortsætter.

- Det bliver et problem for dem, at Partii Naleraq nu ender i opposition og derfra vil kræve frie kvoter og mere fiskeri til fiskerne, for det vil splitte Siumut indefra.

Ifølge Poul Krarup er det i det hele taget en overraskelse, at Siumut valgte at gå i regering med Atassut og Demokraterne.

- Jeg havde forestillet mig, at Kim Kielsen var gået i koalition med enten IA eller Partii Naleraq, siger han.

Med den nye regeringskoalition er Grønlands næststørste parti IA med lederen Sara Olsvig reelt sat uden for indflydelse til trods for, at partiet med 11 mandater fik lige så mange valgt ind i landstinget (Inatsisartut) som Siumut.

- Og det betyder konkret, at IA's kamp mod planerne om at bryde uran er nedkæmpet, for partierne i regeringskoalitionen vil se positivt på GME's (det australske Greenland Minerals and Energy red.) mineprojekt i Kvanefjeldet, siger Poul Krarup.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.