Red mig, jeg er mærkelig
Humlebiflagermusen, myrepindsvinet og dværgflodhesten skal reddes, fordi de er verdens mærkeligste dyr. Britiske zoologer søsætter redningsplan.

Hvis naturen havde en skolegård var ørkenspringmusen, humlebiflagermusen og myrepindsvinet blevet alvorligt mobbet: Springmusen har de største ører i forhold til sin krop af alle pattedyr, flagermusen er det mindste pattedyr i verden, og myrepindsvinet lægger æg i en pung i stedet for at føde unger som de fleste andre pattedyr.

Men for de tre mærkelige dyr er deres unikke egenskaber en fordel. Det berømte Zoological Society of London (ZSL) har oprettet et specielt program med titlen EDGE, der skal fokusere på at redde »verdens mest bizarre og usædvanlige« dyr.

Forskerne har brugt ny viden om arternes sammenhæng til at lave en liste over de 100 mest unikke dyr, og nu sætter ZSL forskellige programmer i gang for at redde de mærkelige skabninger.

»Folk har snakket om ’one-of-a-kind-arter’ i mange år, men det har været svært at integrere dem i eksisterende naturbeskyttelse. Det er første gang, vi har kunnet gøre det på globalt plan,« siger Jonathan Baillie, der leder EDGE-programmet, til BBC.

Mærkelige, men lærerige

I første omgang vil forskere blive sendt af sted til de usædvanlige dyrs levesteder for at undersøge deres tilstand. Derefter vil lokale studerende blive ansat til at fortsætte undersøgelserne, og inden for fem år vil organisationen have redningsplaner klar for de 100 mærkeligste dyr.

I Zoologisk Have i København synes man rigtigt godt om ideen om at redde arter som dværgflodhesten, slanklori-aben (en lille natlig halvabe, red.) og den langsnudede Yangtze-delfin.

»De meget specielle dyr er stærkt specialiserede, og derfor er det vigtigt, at man gør noget ekstra for at redde dem, da de er meget sårbare over for ændringer. De er fascinerende og kan lære os en masse om den måde, naturen arbejder på,« siger zoolog Katrine Friholm.

Men hvad skal vi egentlig med et dyr som humlebiflagermusen?

»Alternativet er, at vi kun bruger energi på dyr, der giver kød, mælk og underholdning. Skal vi kun have køer og dansebjørne? Verden bliver et fattigere sted, hvis vi ikke passer på de mest specielle dyr,« siger Katrine Friholm.