Kribler og krabler det på ferien, kan det meget vel være væggelus, der ender som blodsugende souvenirs, når kufferterne åbnes derhjemme efter en tur i sydens sol.
Kommer væggelusene først indenfor, er de svære at slippe af med igen, så derfor er det vigtigt at opdage dem, inden man slæber dem hjem til matriklen.
Den lille, lyssky tæge er rødbrun og æblekerneformet og dukker oftest frem om natten for at suge blod.
Det efterlader ofte røde mærker på huden, som kan forveksles med myggestik, siger skadedyrsspecialist John Mogensen, indehaver af AJ Skadedyrskontrol.
- Men når man kigger nøje efter, kan man se, at der er to bidemærker, siger han.
Opdager man væggelus på ferien, skal man straks gøre opmærksom på det. Men til hvem afhænger af, hvordan man har booket opholdet, forklarer Vibeke Myrtue Jensen, der er miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.
Er opholdet en del af en pakkerejse, skal man kontakte bureauet, man har bestilt hos. Man bør desuden underrette hotellet.
- Det er vigtigt, at man gør det så hurtigt som muligt, for ellers kan man miste retten til at påberåbe sig det. Bureauet skal nemlig have en mulighed for at løse det, siger hun og tilføjer:
- Afhjælper bureauet ikke en tilfredsstillende måde, kan man kontakte det igen og prøve at finde en løsning. Finder man ikke en tilfredsstillende løsning, kan man henvende sig til Pakkerejse-Ankenævnet.
Har man selv booket opholdet, skal man kontakte hotellet. Får man ikke den ønskede hjælp der, kan man henvende sig til det pågældende lands myndigheder. I sådan en sag kan Forbruger Europa assistere en.
Har man selv arrangeret opholdet i et land, der ikke hører under Forbruger Europa, må man selv klare sagen med hotellet og eventuelt de lokale myndigheder, forklarer Vibeke Myrtue Jensen.
- Under alle omstændigheder skal man gøre opmærksom på det med det samme, og så kan man også tjekke med sit forsikringsselskab, om der er noget at hente der, tilføjer hun.
Inden man pakker sine ting ud, kan man undersøge, om ens værelse er invaderet af væggelus ved at se, om der er små, sorte efterladenskaber især på gulvet.
- Og når man går i seng, er det altid en rigtig god idé at lukke sin kuffert, ikke smide tøjet på gulvet og sørge for, at ens vasketøj er sorteret og lagt i en pose, siger skadedyrsspecialist John Mogensen.
Bliver man alligevel ramt af væggelus, skal man fryse sit tøj og sine ting i minimum 48 timer ved mindst -18 grader eller vaske det på 60 grader.
Det forhindrer, at man slæber væggelusene med hjem fra ferien.
Fakta: Til kamp mod krybene
- Frys tøj og ting ved -18 grader i 48 timer, eller vask det på 60 grader.
- Krybene gemmer sig i sprækker, sengestel og paneler. Det betyder, at hele området, hvor man sover, skal behandles med insektmiddel.
- Væggelus er meget resistente. Det er vanskeligt selv at finde midler, der er stærke nok. Professionelle har autorisation til at bruge skrappere midler.
- Man skal gentage behandlingen med insektmiddel efter 14 dage, så man også får æggene med.
Kilde: AJ Skadedyrskontrol.
/ritzau/FOKUS