Reagans attentatmand slipper for drabstiltale
På dette billede fra 1981 ligger to sikkerhedsvagter og pressemanden James Brady såret på gaden efter et attentat mod præsident Ronald Reagan. Attentatmanden slap fredag for drabstiltale i den gamle sag. Arkivfoto. Foto: Ron Edmonds/AP
John Hinckley Jr. forsøgte i begyndelsen af 1980'erne at slå præsident Ronald Reagan ihjel.

John Hinckley Jr., der i 1981 gennemførte et attentat mod den daværende amerikanske præsident, Ronald Reagan, slipper for at få en drabstiltale på halsen.

Reagan blev såret under attentatet uden for Hotel Hilton i Washington 30. marts 1981, og det samme blev den tidligere pressemand James Brady samt to sikkerhedsvagter.

Brady blev ramt af skud i hovedet og blev delvist lam. Han sad efterfølgende lænket til sin kørestol, indtil han i august sidste år døde som 73-årig.

En retsmediciner fastslog, at Brady døde som følge af de skader, han blev påført af Hinckley under attentatet. Dermed risikerede Hinckley at blive tiltalt for drab.

Efter attentatet blev Hinckley tiltalt for drabsforsøg, men en jury fandt ham uegnet til en normal fængselsstraf og idømte ham psykiatrisk behandling. Siden har den 59-årige været indlagt på en psykiatrisk afdeling i Washington.

Fredag besluttede en føderal domstol, at der ikke skal rejses drabstiltale mod ham i forbindelse med Bradys død.

Det begrundes med, at Hinchley er erklæret strafferetsligt utilregnelig, og at sagen alligevel ikke ville have ført til domfældelse.

Samtidig peger domstolen på en lov, der gjaldt frem til 1987, og som slog fast, at der i sådanne sager kun ville kunne rejses drabstiltale, hvis offeret døde, inden at der var gået et år og en dag, efter at skaden var blevet påført.

John Hinckley Jr. har forklaret, at han med attentatet mod Reagan ønskede at imponere Hollywood-stjernen Jodie Foster.

Ronald Reagan sad som præsident fra 1981 til 1989.

/ritzau/Reuters