Raymond lyttede til sit hjerte og hjerne og stemte Bernie
Vælgerne i den amerikanske stat New Hampshire ventes i stor stil af pege på den venstreorienterede Bernie Sanders som demokratisk præsidentkandidat. Foto: Kristopher Radder, AP/AP
Valget er i gang i den amerikanske stat New Hampshire, og den venstreorienterede Bernie Sanders er flyvende.

Bernie Sanders, den erklærede socialist, der vil være USA's præsident, er med stor sandsynlighed kommet godt fra start ved primærvalget i staten New Hampshire tirsdag.

I strålende solskin og bidende frost møder statens vælgere op i stort tal for at vælge de kandidater, de anser for at være mest egnet til at blive USA's næste præsident.

At demokraten Bernies Sanders er et varm navn, bekræftes på et valgsted i byen Concord, som er baghuset til en katolsk kirke. Her har meget få af vælgerne noget dårligt at sige om Sanders. De fleste ser ud til at støtte ham.

- Jeg synes, Bernie er den bedste, fordi han vil gøre noget ved uligheden i Amerika, fortæller Raymond, en mand midt i 40'erne, som er lærer.

- Jeg vil sige, at jeg har lyttet til min hjerne og mit hjerte, da jeg for lidt siden stemte på ham.

Den 74-årige Bernie Sanders har bebudet skattestigninger til de store selskaber og de rige i USA, og han vil bryde de store banker op i mindre enheder. Han ser gerne, at USA får flere velfærdsordninger, som dem der findes i Danmark og Norden.

- Jeg har støttet Bernie lige fra begyndelsen. Han vil bringe os lidt mere til venstre i USA, og det synes jeg om, fortæller Jim, der er pensioneret bygningsarbejder.

- Som det er i dag, er det de fem procent rigeste, der bestemmer alt i USA. Det er udemokratisk, og det er det, som Bernie vil gøre noget ved.

Selv vælgere, der ikke har stemt på Bernie Sanders, har pæne ting at sige om ham.

- Jeg synes meget godt om mange af de ting, Bernie siger, men jeg spørger mig selv, hvordan han vil betale for det alt sammen, fortæller 35-årige Beth Sargenst, der arbejder som rådgiver for New Hampshires administration.

Hun står med et valgskilt for republikaneren John Kasich, som har fået hendes stemme.

- Jeg mener, han er den bedste til at bringe de politiske parter sammen, og så er han lidt mere moderat end nogen af de andre kandidater.

Men den sandsynlige vinder af tirsdagens primærvalg, republikanerne Donald Trump, har hun ikke megen fidus til.

/ritzau/