Raske gravide får problemer
Fødsler · Kvinder med udsigt til en ukompliceret fødsel, løber ofte ind i komplikationer i barselssengen

Der var udsigt til en fødsel uden komplikationer. Men da veerne gik i gang, blev det til et akut kejsersnit eller et klip i mellemkødet. 40 procent af de kvinder, som har udsigt til en normal, ukompliceret fødsel, løber alligevel ind i komplikationer i barselssengen, hvor barnet må tages med tang, sugekop eller kejsersnit; hvor mellemkødet brister, eller der kommer blødninger efter fødslen.

Det viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, som har kortlagt, hvordan børn af raske, normalvægtige, ikke-rygende førstegangsfødende kvinder – de såkaldt lavrisikofødende – kommer til verden.

Meget forskellig praksis

Undersøgelsen viser, at der stor forskel på, hvor ofte lægerne hiver skalpellen eller bedøvelsessprøjten frem på fødeafdelingerne rundt om i landet.

I Nykøbing Falster foretager lægerne eksempelvis akut kejsersnit ved 16 procent af fødslerne, hvor tallet for Sønderborg er seks procent. På Gentofte Sygehus får kvinderne en smertelindrende epidural­blokade ved fire ud af ti fødsler, hvor det for Nykøbing-Thisteds vedkommende sker ved lidt under en ud af ti fødsler.

Indgreb kan være okay

Men en god fødsel er ikke nødvendigvis en fødsel helt uden indgreb, mener overlæge ved Herlev Sygehus, Morten Lehbech:

»Hvis der kommer en rask mor og barn ud af det gør det ikke noget, man har afkortet forløbet med et vestimulerende drop eller dulmet smerterne med en epiduralblokade, Fagligt vil man helst undgå akut kejsersnit, men det kan være nødvendigt,« siger han.