Rasende FOA-Dennis: Hykleri uden lige
- Han sætter en maskinpistol for panden af os, siger FOA-formand Dennis Kristensen om KL-direktør Kristian Wendelbos udtalelser om konsekvenserne af en storkonflikt. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hvis overenskomstforhandlingerne ender med storkonflikt, kan det føre til, at politikerne tager over - og måske skærer i de offentligt ansattes løn, forudser Kommunernes Landsforenings topchef. FOAs formand er oprørt.

Formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, beskylder nu Kommunernes Landsforenings øverste direktør, Kristian Wendelboe, for hykleri.

Det sker, efter at KLs topchef har advaret om, at et sammenbrud i de aktuelle overenskomstforhandlinger kan være dødsstødet til det velkendte danske forhandlingssystem, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere finder løsningerne.

En storkonflikt kan føre til, at politikerne fremover vælger at tage over, mens lønmodtagere og arbejdsgivere må se til fra sidelinjen, forudser Kristian Wendelboe.

Det er dét fremtidsscenarie, fremsat på dagen med afgørende forhandlinger i Forligsinstitutionen, der gør FOAs formand rasende.

- Det er dem selv (arbejdsgiverne, red.), der har sendt den offentlige sektor ud over kanten ved at varsle en så omfattende lockout. Så kommer han bagefter og siger, at det gør den danske model ustabil, og at vi risikerer at miste strejkeretten. Jeg synes, det er hykleri uden lige, siger Dennis Kristensen. 

I KLs nyhedsbrev skriver Kristian Wendelboe om konsekvenserne af et sammenbrud i sin leder: 

- Hvis ikke parterne på arbejdsmarkedet selv kan og vil forvalte ansvaret og respektere arbejdsdelingen i den danske model, så ender fastlæggelsen af løn og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte som et partipolitisk anliggende i Folketinget. Og det tror jeg absolut ikke, at de offentligt ansatte på længere sigt har nogen interesse i. Der kunne jo eksempelvis en dag komme et flertal i Folketinget, som ville skaffe et råderum ved at skære i de offentlige lønninger, lyder den markante melding fra KL-direktøren.

FOA-formanden lægger ikke skjul på, at KL-chefens melding er grus i maskineriet før de afgørende forhandlinger i Forligsinstitutionen: 

-  Han sætter en maskinpistol for panden af os og truer os med, at Christiansborg vil give os bøllebank, hvis vi ikke lægger os fladt ned på ryggen, erklærer Dennis Kristensen.

Forhandlingerne om de kommunalt ansattes overenskomst bliver genoptaget onsdag kl. 10 i Forligsinstitutionen. 

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18