Rapport: Liberale fik 80 procent i Tripoli
Libyens liberale partier har ifølge forlydender helt op til 80 procent af vælgerne bag sig i Tripoli.

Valgkommissionen i Libyen var mandag ved at tælle de sidste stemmer op fra lørdagens historiske valg, som liberale grupper i De Nationale Styrkers Alliance står til at vinde klart.

Alliancen, der ledes af den tidligere premierminister Mahmud Jibril, siges at have fået 80 procent af stemmerne i hovedstaden Tripoli, hvor størstedelen af de libyske vælgere bor.

Alliancen ledes af Mahmoud Jabril, der var midlertidig premierminister under revolutionen sidste år. Den skal også have vundet klart i den sydlige storby Benghazi.

I sine første reaktioner på valget har Jibril manet til enhed og samarbejde.

- Vi opfordrer til national dialog, så alle kan samles i en koalition - under et flag, siger han.

Føringen til den liberale koalition, som omfatter 58 partier og 76 uafhængige kandidater, er blevet bekræftet af Mohammed Sawan fra Justits- og Konstruktionspartiet, som er Det Muslimske Broderskabs parti.

Ved valget skal vælges 200 medlemmer til en grundlovsforsamling, som skal føre tilsyn med regeringen, udarbejde en ny forfatning og planlægge en ny valgrunde til parlaments- og præsidentvalg.

USA's præsident, Barack Obama, siger, at det historiske valg understreger, at Libyens fremtid er i befolkningens egne hænder efter fire årtier under et diktatur.

- USA er stolt over den rolle, som vi spillede som støtte for den libyske revolution og som beskytter af den libyske befolkning, siger Obama og slår videre fast, at amerikanerne fremover vil være partner for Libyen i opbygningen af demokratiske institutioner.

/ritzau/AF