Rapport: Lars Barfoed har svigtet
Rigsrevisionen retter en skarp kritik af familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) for især at have svigtet med fødevarekontrollerne, på trods af at hans ministerium vidste, at den var gal.

Læs også: SF vil af med Barfoed
Læs også: Barfoed afviser at kommentere kritik

Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) får en skarp kritik af rigsrevisorerne for at ikke at have levet op til fødevareloven. Og især de manglende tilsyn får hårde ord med på vejen.

Det står i Rigsrevisionens rapport, der blev offentliggjort tirsdag klokken 9.00.

I fem år er der svigtet med tilsynet af fødevarevirksomheder, skriver Rigsrevisionen.

»Fødevarestyrelsen har ikke gennemført det fornødne antal tilsyn med fødevarevirksomhederne i perioden 2000-2005. Tilsynsaktiviteten har således ikke levet op til tilsynsfrekvensvejledningen,« skriver Rigsrevisionen.

Samtidig bliver det understreget, at de manglende kontroller skete, mens ministeriet vidste, at den var gal.

»Familie- og Forbrugerministeriet og Fødevarestyrelsen har i flere år haft viden om, at der ikke har været udført det fornødne antal tilsyn, men har først i foråret 2006 taget initiativ til at sikre, at alle virksomheder får mindst et tilsyn per år,« skriver Rigsrevisionen.

Generelt konkluderer Rigsrevisionen, at Familie- og Forbrugerministeriets håndtering af Fødevarestyrelsens manglende tilsyn har været utilstrækkelig.

Oven i de anklager har Lars Barfoed som minister heller ikke informeret Folketinget klart nok om de manglende tilsyn.

»Ministeren har informeret Folketinget om, at Fødevarestyrelsen ikke har gennemført det fornødne antal tilsyn. Ministerens information om den manglende tilsyns-aktivitet har været tilstrækkelig, men kunne dog i flere tilfælde have været mere klar,« står der i rapporten.