Rambøll afviser blå slagside i dagpengestrid

De røde er gået over stregen, når de beskylder os for at udføre bestillingsarbejde, mener konsulentvirksomhed.
Hvor mange mister jobbet, hvis dagpengeperioden ryger ned på to år? Det er der stor uenighed omkring.
Hvor mange mister jobbet, hvis dagpengeperioden ryger ned på to år? Det er der stor uenighed omkring. Foto: Colourbox

Rambøll svarer nu igen på en hård anklage fra A-kassernes Samvirke.

Det sker efter konsulentvirksomheden bliver anklaget for at producere resultater med blå slagside.

"Normalt er vi rimeligt kolde over for den slags, men når vi bliver beskyldt for bestillingsarbejde, så synes vi, vi vil markere det," siger chefkonsulent Joachim Boll til Newspaq.

Han reagerer, fordi Morten Kaspersen, der er formand for 3F's a-kasse og AK-Samvirke, forleden rettede et hårdt angreb mod en analyse fra Rambøll som ifølge Arbejdsgiverforeningen peger på, at 4.000 til 5.000 ledige vil blive ramt af ledighed, hvis dagpengeperioden bliver skåret ned til to år.

"Det ligner politisk bestillingsarbejde," lød det bl.a. fra Kaspersen.

Arbejdsgiverforeningen bruger tallet fra Rambøll til at angribe den røde bloks forslag om at rulle forringelserne i dagpengene tilbage. Omvendt konkluderer rød blok med opbakning fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, at knap 40.000 ledige bliver ramt.

Joachim Boll understreger, at det ikke er Rambøll, som har lavet tallet på de 4.000 til 5.000. De tal står for arbejdsgivernes egen regning, og bygger på tal, som Rambøll har lavet alene for dagpengereformens konsekvenser i Københavns Kommune.

Men han vurderer, at tallet holder vand, og tvivler på, at op imod 40.000 bliver kastet ud af dagpengesystemet.

"Det er svært at sige, hvad der sker, fordi det er en ny ting. Men de historiske erfaringer tyder på, at der sker en øget afgang til selvforsørgelse, når man rykker perioden frem," siger chefkonsulenten.

Også Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup, stiller sig på bagbenene over for arbejdsgivernes og Rambølls i hans øjne meget lave tal.

"Det gode ved det her er, at det er noget som kan tælles op. Og der er faktisk 40.000 mennesker, som er i risiko for helt at miste dagpengene. For manges vedkommende vil det betyde, at de slet ingen hjælp vil få," sagde Nick Hækkerup søndag til Newspaq.

Chefkonsulenten har altså svært ved at tro, at så mange må holde for.

"Et så højt tal peger på, at der slet ikke er nogen, som ændrer adfærd. Og der siger jeg bare, at det peger eksempelvis analyser fra Arbejdsmarkedskommissionen på, er urealistisk," slutter han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.