Ramadan-middag spreder madforgiftning i flygtningelejr
Et spædbarn modtager behandling af en læge i en irakisk flygtningelejr. Lejren er ramt af et voldsomt udbrud af madforgiftning. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters
To personer er døde, og over 300 andre er indlagt på hospitalet efter udbrud af madforgiftning i lejr i Irak.

Et stort udbrud af madforgiftning har ramt en lejr med tusindvis af personer på flugt fra de voldsomme kampe i den irakiske by Mosul.

Flere end 300 personer er indlagt på hospitalet som følge af udbruddet. I alt er omkring 800 mennesker blevet syge, oplyser nødhjælpsgrupper og embedsfolk.

Tidligere var der meldinger om, at et barn og en voksen kvinde var omkommet. Det bliver dog afvist af FN's flygtningeagentur, UNHCR, der ellers selv tidligere rapporterede om det døde barn.

Den dårlige mad skulle være blevet indtaget mandag aften i forbindelse med et såkaldt iftar-måltid. Måltidet bryder dagens faste efter solnedgang under ramadanen.

- Ti personer fra min familie blev forgiftet, siger en sortklædt kvinde i et telt, der bruges som midlertidigt behandlingssted efter udbruddet, til Reuters.

Mange af lejrens beboere begyndte af kaste op, og nogle besvimede, da de havde spist ris, kylling, yoghurt og suppe, fortæller den irakiske politiker Zahed Khatoun. Han er medlem af det irakiske parlaments udvalg for internt fordrevne.

Det er UNHCR, der driver lejren i al-Khazer øst for Mosul i samarbejde med de irakiske myndigheder.

- Det er tragisk, at dette er sket for personer, som i forvejen har gennemlevet så mange ting, siger UNHCR-talsmand Andrej Mahecic.

Den Internationale Organisation for Migration (IOM) siger, at en nødhjælpsgruppe fra Qatar skulle have betalt en lokal restaurant for at sørge for mandagens aftenmåltid i lejren. Det kan ingen andre dog foreløbig bekræfte.

- Jeg kender ikke restaurantens navn, men det er, hvad vores mand på stedet oplyser til os, siger IOM-talsmand Joel Millman.

Mange af lejrens 6300 beboere er flygtet fra kampe i og ved Mosul. Her forsøger irakiske sikkerhedsstyrker i samarbejde med en international koalition at nedkæmpe den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS).

IS har haft kontrollen i Mosul siden 2014, men er efterhånden kun til stede i mindre lommer i byens vestlige del.

/ritzau/Reuters