Raketaffyring blev en kort fornøjelse
Raketten, der blev opsendt fra Neksø Havn søndag formiddag, kom hurtigt op og lige så hurtigt ned igen.

De danske rumentusiaster Copenhagen Suborbitals' forsøgsopsendelse af en ubemandet raket søndag morgen var hurtigt overstået. Opsendelsen fandt sted fra vandet ved Neksø Havn på Bornholm.

Raketten med navnet Beautiful Betty skød fint i vejret, men undervejs opstod der motorproblemer. Det betød, at den kom fint i vejret, men kom ikke helt så højt op, som man havde håbet.

På vej ned tumlede den rundt og trak for hurtigt mod havet, hvilket ikke var en del af planen.

Kristian von Bengtson, som sammen med Peter Madsen er en af initiativtagerne til projektet, er imidlertid rigtigt godt tilfreds med udfaldet af forsøget.

- Det var små, marginale fejl, der gjorde udslaget ud af en lang, lang liste af potentielle ting, der kunne være gået galt, siger han.

- Systemet fik ikke lige de ekstra hundrede meter, der havde gjort, at faldskærmene kunne folde sig helt ud, men var det lykkedes, havde vi faktisk haft 100 procent succes, siger han til Ritzau.

I forlængelse af det gode resultat venter nu en periode med grundige analyser af data fra kapslen, så Copenhagen Suborbitals kan planlægge den næste testopsendelse.

- Dataene fra i dag er på forskellige teknologier, som er nogle puslespilsbrikker til en endelig, stor raket. Vi kan faktisk bruge alle data - også på det, der gik galt, siger Kristian von Bengtson og forklarer:

- Så finder vi ud af, hvorfor det gik galt, og så lader vi være med at gøre det næste gang, siger Kristian von Bengtson.

Målet er, at der på et tidspunkt skal sendes en bemandet raket op, men næste projekt er allerede på vej, og Kristian von Bengtson regner med, at der er en ny test i efteråret - dog med et andet projekt.

- Der (i efteråret, red.) regner vi med at være tilbage med en mindre raket med aktiv styring. Målet er, at der på et tidspunkt skal sendes en bemandet raket op.

Projektet er finansieret af fonde og private donationer og er udført med hjælp fra over 100 frivillige.

/ritzau/