Ræveopdræt snart fortid i Danmark
Rævebure skal være større, når avlere opdrætter det røde pelsdyr. Det betyder, at ræveopdræt vil forsvinde fra Danmark.

Tænk at få sin bolig forøget til halvanden størrelse. Det sker nu for de titusinder af ræve, som bor i bur i Danmark, fordi de bliver opdrættet. En ny bekendtgørelse fra Justitsminsiteriet slår fast, at rævebure skal være minimum tre kvadratmeter, mens kravet tidligere har været kun to kvadratmeter.

»Forholdene indtil nu har været elendige. Det har været under al kritik, og derfor har der været et skrigende behov for markante forbedringer. Vi er glade for, at rævene nu får et større areal,« siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Ole Münster.

Både Dyrenes Beskyttelse og Dansk Peldsdyravlerforening mener, at ræveopdræt vil forsvinde fra Danmark, fordi det bliver for dyrt for opdrætterne at indrette boligforholdene i overensstemmelse med den nye bekendtgørelse.

Dyrenes Beskyttelse anslår, at cirka 30.000 ræve bliver opdrættet i Danmark, mens Dansk Pelsdyravlerforening mener, at avlen allerede er forsvundet.

»Avlen er stort set allerede væk. Der er næsten ingenting tilbage. Principielt betyder sagen meget, da det er et udtryk for en lovgivningsproces, hvor politikerne har lagt mere vægt på følelser end på den faglighed og forskningsmæssige viden, der er indhentet de seneste ti år,« siger kommunikationschef i Dansk Pelsdyravlerforening, Sander Jacobsen.

Han henviser til kravet om, at der skal oprettes muligheder for rævene til at begå sig som i naturen. Det betyder, at de skal have mulighed for at grave, selv om der ifølge kommunikationschefen ikke er nogen forskning, der beviser, at ræve får det dårligt af ikke at grave.

En anden forbedring i bekendtgørelse drejer sig om underlaget i ræveburene. Tidligere gik rævene rundt på et gulv af trådnet, men i fremtiden skal de indhuses i bure med fast bund af enten beton, fliser eller træ.