Radikale vil beskytte forfulgte forfattere
Danmark bør slå et slag for ytringsfriheden og tilbyde statslige stipendier og beskyttelse til forfulgte forfattere, journalister og tegnere. Det foreslår De Radikale.

Journalist Dina Yafasova fra Usbekistan sad et år i Sandholdlejren, inden hun fik asyl i Danmark, og der gik endnu et år, før hun blev genforenet med sin familie.

Journalister, forfattere og tegnere som hende, der er truet på livet, fordi de har kritiseret styret i deres hjemland, skal have statslige stipendier i stedet for at ende i et dansk flygtningecenter. Det mener Det Radikale Venstre.

»Jeg håber, at ikke mindst statsministeren vil forholde sig positivt til forslaget, da han har rejst verden rundt og talt for ytringsfriheden. Her får han en mulighed for at sætte handling bag ordene og hjælpe mennesker, der sætter deres liv på spil for at ytre sig,« siger kulturordfører Elsebeth Gerner Nielsen (R).

Partiet er inspireret af neværket ICORN (International City of Refuge Network for persecuted writers). Netværket opstod i 1994 som konsekvens af den iranske fatwa mod forfatteren Salman Rushdie. Ideen er, at en by melder sig til at tage imod en forfulgt forfatter og personens familie. Byen stiller et hus til rådighed, og staten betaler et årligt stipendium. Til gengæld deltager forfatteren, tegneren eller journalisten i byens kulturliv. Samtidig skal den forfulgte forfatter også friholdes fra at deltage i det 30 timer ugentlige integrationsprogram, som andre skal igennem.

»Vi ønsker at give personen muglighed for at fortsætte sit arbejde i Danmark i stedet for at blive psykisk nedbrudt i et asylcenter,« siger Elsebeth Gerner Nielsen.

I Norge, Sverige, Storbritannien, Tyskland og Spanien findes ordningen allerede. Her har omkring 30 byer allerede tilsluttet sig.

Elsebeth Gerner Nielsen forestiller sig, at den internationale forfatterforeningen PEN er med til at afgøre hvilke forfattere, der skal have stipendier og beskyttelse i Danmark.