Radikale rystede over regeringens sløseri
Det er dybt problematisk, at regeringen ikke har undersøgt sagen om Afghanistan-fangerne til bunds, mener Naser Khader (R).

De radikales udenrigsordfører Naser Khader er dybt bekymret over, at den danske regering igen og igen har fastholdt, at Danmark ikke kunne have vidst, at der foregik mishandling af fanger i de amerikanske militærlejre i Afghanistan, som danske soldater har udleveret fanger til. Hvordan kan det lade sig gøre, at den danske regering er så uvidende, når der ligger frit tilgængelige oplysninger på internettet, som dokumenterer, at systematisk mishandling har fundet sted, spørger Naser Khader.

»Vidneudsagnene fra de amerikanske forhørsledere underbygger både den danske tolk og afghanernes historier. Det er rystende, at regeringen laver en redegørelse til Det Udenrigspolitiske Nævn og til Folketinget uden at inddrage en så vigtig oplysning, som hele tiden har været at finde på internettet,« siger Naser Khader.

Han mener, at de nye oplysninger styrker behovet for en uvildig undersøgelse af Afghanistan-sagen.

I december sidste år skrev regeringen i en redegørelse om Afghanistan-sagen, at den ikke har kendt til fangemishandling i Afghanistan. I dag bringer Politiken oplysninger fra USA, der viser, at amerikanerne torturerede fanger i de lejre, som danske soldater udleverede fanger til i 2002.

Ligesom den resterende opposition mener Naser Khader, at der er blevet endnu mere brug for en uvildig undersøgelse af sagen. Sammen med Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, vil De Radikale desuden indkalde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og forsvarsminister Søren Gade (V) i samråd om sagen.