VORES VALG Radikale ministerposter splitter røde vælgere
Mange røde vælgere er skeptiske over for Margrethe Vestagers plads i en eventuel ny regering. Foto: Jens Dresling
Tanken om et helt rødt kabinet lever hos mange af Villy og Helles tilhængere.

Margrethe Vestager som økonomiminister og Morten Østergaard for bordenden i Justitsministeriet.

Det scenarie - efter en mulig rød valgsejr - huer ikke halvdelen af oppositionens vælgere.

Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq, der også er godt nyt for Helle Thornings statsministerdrømme.

Et klart flertal af de adspurgte vælgere (46,5 procent) fortrækker en S-ledet regering. Mens 32,6 prcent peger på en fortsættelse af den borgerlige blok i den ene eller anden konstelation.

Blandt de røde vælgere er der dog stor uenighed om, hvorvidt De Radikale skal tildeles ministerposter. 24 procent af alle adspurgte siger pænt nej tak, mens 22 procent takker ja.

Men De Radikale skal trods den udbredte skepsis med inden i varmen, fastslår Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup.

"Allerhelst vil vi jo gerne have alle stemmerne selv. Hvis det ikke kan lade sig gøre, og det kan det næppe, så tror jeg, vi ville få en mere stabil regering ved at have De Radikale med," siger han.

Den store røde skepsis over for udsigten til en S,SF,R-regering får da heller ikke Morten Østergaard til at starte en større charmeoffensiv over for de røde tvivlere.

"Vi koncenterer os om signaler til de radikale og potentielle radikale vælgere. Og de går ud på, at vi ikke skal erstatte en blå blokpolitik med en rød blokpolitik."

Når I nu er så uenige, som I er med Socialdemokraterne på en lang række områder. Kan du så forstå de socialdemokratiske vælgere, der synes, det er utrygt at have jer med i en regering?

"Det løser ikke nogen som helst problemer i forhold til de uenigheder, vi har, hvis vi ikke kan blive enige om et regeringsgrundlag. For så vil de uenigheder bryde ud i lys luge, hver gang vi nærmer os en finanslov eller noget andet. Så jeg tror, man skal ønske, at vi bliver enige om et regeringsgrundlag. Ellers må vi tage det sag for sag," siger Østergaard.

Værd at bemærke er det desuden, at godt syv procent af vælgerne drømmer om en borgerlig regering med deltagelse af De Radikale.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 17 - 19. august 2011 via internet blandt 621 repræsentative danskere over 18 år. Usikkerheden er på +/- 3,93 procentpoint.

faktaboks

Sådan har vi spurgt:

Hvilken regeringssammensætning foretrækker du efter V-regering
næste valg?

V-regering - 1,9 procent
V-K-regering - 9,2
V-K-DF-regering - 6,5
V-DF-regering - 0,8
V-K-LA-regering - 5,1
V-K-DF-LA-regering - 1,8
V-K-R-regering - 7,3
S-regering - 1,6
S-SF-regering - 16,1
S-SF-R-regering - 14,3
S-R-regering - 2,7
S-SF-EL-regering - 6,4
S-SF-EL-R-regering - 5,4
En anden end de nævnte - 4,1
Ved ikke/Ønsker ikke at svare - 16,7
Total - 100 procent

Kilde: Wilke