Radikale byder sig til ved forhandlingsbordet om skatteaftale
Regeringen bør søge et bredere samarbejde frem for en fastlåst situation med DF som støtteparti, mener De Radikales leder, Morten Østergaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix
Regeringen står med en selvvalgt plage, når den låser sig til DF, siger radikale, som gerne forhandler skat.

Regeringen gør det meget svært for sig selv, når den låser sig til et samarbejde med DF. Det mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

Regeringens krise, hvor DF og LA står stejlt på hver deres dagsorden om henholdsvis udlændingestramninger og skattelettelser, ville kunne løses ved at forhandle med andre partier. Som for eksempel De Radikale, lyder det fra Morten Østergaard.

- Vi vil gerne formidle det brede samarbejde og vil gerne både lave skattereform og sikre mere udenlandsk arbejdskraft, skabe bedre integration og sørge for, at flere kommer i arbejde i vores udsatte boligområder.

- Det er problemstillinger, hvor vi sammen med regeringen jo kunne forhandle os frem til nogle løsninger, der rent faktisk kunne virke. Derfor er det en selvvalgt plage, når man låser sig til DF, siger Morten Østergaard.

Han har lørdag inviteret DF-formand Kristian Thulesen Dahl og finansminister Kristian Jensen (V) til politisk debat på De Radikales årlige nytårsstævne i Nyborg.

Netop Thulesen Dahl har vakt opsigt med et interview i Jyllands-Posten lørdag. Her kræver DF-formanden udlændingestramninger som betingelse for en "ambitiøs" skatteaftale.

- Kristian Thulesen Dahl viser med al tydelighed, at han er klar til at fortsætte det cirkus, som vi så igennem hele december. Han løber fra sit ansvar, siger Morten Østergaard.

- Det er ham, der holder dansk politik som gidsel for sine ultimative krav om et integrationsstop, et såkaldt paradigmeskift, hvor vi ikke skal integrere flest muligt hurtigst muligt, men i stedet skal spærre folk inde og vente på at sende dem hjem.

22. december blev finansloven for 2018 stemt igennem i Folketinget.

Det skete efter et længere forløb, hvor Liberal Alliance truede med ikke at stemme for finansloven, medmindre der var en aftale om skattelettelser på plads inden.

Med sine otte mandater i Folketinget får De Radikale dog svært ved alene at gøre en forskel for VLAK-regeringen. Med 53 mandater i Folketinget er regeringen afhængig af 37 mandater fra støttepartiet DF for at kunne samle de nødvendige 90 mandater.

Socialdemokratiet er Folketingets største parti med 46 mandater.

/ritzau/