Radikale bifalder EU-flygtningefordeling
Martin Lidegaard anser en fælleseuropæisk løsning for den eneste mulighed, selv om mange lande er skeptiske.

Hvis Europas flygtningeudfordring skal løses, så kræver det, at samtlige EU-lande arbejder sammen. Det mener tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, som er De Radikales udenrigsordfører.

Derfor kalder EU-Kommissionens forslag om en fælles fordelingsnøgle for kærkomment.

- Alle i Europa burde kunne se, at hvis vi ikke finder en fælles løsning, så er alternativet kaos. Se bare på Danmark, der har grænsekontrol, og hvor det sejler for regeringen. Derfor er det et kærkomment initiativ, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Jean-Claude Juncker, formanden for EU-Kommissionen, annoncerede på et pressemøde fredag, at Kommissionen vil fremsætte et forslag, der skal revidere den såkaldte Dublin-forordning.

Forordningen giver mulighed for at sende asylansøgere tilbage til det første EU-land, de ankom til, men skal nu tilpasses situationen, så den også sikrer, at flygtninge i Europa bliver ligeligt fordelt mellem landene.

Martin Lidegaard er godt klar over, at mange indvandrerskeptiske EU-lande kan være tunge at danse med, hvis der skal findes en fælles løsning. Men han er alligevel fortrøstningsfuld.

- Det er ikke uden problemer og udfordringer, for der er flere lande, der ikke vil modtage flygtninge overhovedet.

- Vi er bare nødt til at sige til de her lande, at alle lande har et ansvar, og de er nødt til at tage et ansvar på sig. Hvert fald kan ikke klare det alene, siger han.

Ifølge Lidegaard er der ingen tvivl om, at en fælles fordelingsløsning vil komme alle til gavn, men det kræver også en indsats fra dansk side, hvis man skal have det optimale ud af revideringen.

- Det er vigtigt, at vi blander os positivt i debatten om det i Europa og herhjemme. Vi skal være med til at forme den nye forordning, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/