R: For tidligt at skodde damp-cigaretter
Det er for længst slut med at pulse almindelige cigaretter på landets spisesteder, mens de nye elektroniske cigaretter, som udsender damp i stedet for røg, er fuldt lovlige. Foto: Colourbox
Mens eksperter advarer, så tillader regeringen damp-cigaret på restauranter. Forbud kræver mere viden, mener R

Mens det ifølge rygeloven er forbudt at ryge almindelige cigaretter på større restauranter og barer, så kan danskerne frit tænde op for de nye elektroniske damp-cigaretter, som i tiltagende grad forhandles over både internettet og i større byer.

Eksperter og patientforeninger som Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen undrer sig over, at regeringen giver los for e-cigaretter, men ifølge De Radikales sundhedsordfører Camilla Hersom har man ikke viden nok til at forbyde den nye cigaret.

- E-cigaretter udsætter ikke andre for passiv rygning på samme måde som almindelige cigaretter gør. Og rygeloven har til formål at sikre, at de mennesker, der ikke ønsker at opholde sig i et røgfyldt miljø, de kan være fri for det.

- Den anden ting er, at vi har meget lidt viden om, hvad der egentlig er i e-cigaretterne. Den viden skal vi sørge for at få. Hvis det viser sig, at der i e-cigaretter er skadelige stoffer, så bør vi overveje, om e-cigaretterne også skal omfattes af rygeloven, siger Camilla Hersom.

Så indtil videre kan danskerne godt få lov til at ryge e-cigaretter i restauranter og på barer?

- Det er det, loven siger god for, siger Camilla Hersom.

Damp-cigaretterne fungerer ved, at en batteridrevet glødetråd opvarmer en væske med kemiske stoffer i den genbrugelige "cigaret", som rygeren så indånder i form af dampe frem for røg.

At e-cigaretterne ikke oser som andre cigaretter, giver ifølge sælgerne anvendelsesmuligheder alle de steder, hvor der i dag ikke kan ryges såsom restauranter og fly.

Kræftens Bekæmpelse fraråder dog, at e-cigaretterne undtages rygelovene, indtil der er klar dokumentation for, at de er ufarlige.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen henviser til, at man andre steder i verden sidestiller det med almindelig rygning.

- Jeg forudser masser af problemer, når man kan sidde og dampe på en e-cigaret et sted, mens almindelige cigaretter er forbudt. Jeg ville selv blive rasende, siger Inge Haunstrup Clemmensen.