Qvortrup: Nu er et valg en reel mulighed

Nervekrigen er skruet helt op på Christiansborg efter Pia Christmas-Møllers afgang, vurderer politisk kommentator Henrik Qvortrup. Nu truer et muligt valg - blot 70 dage efter det seneste.

• Qvortrup: Krause-Kjær: Fogh vil tabe på et valg
• Pia Christmas-Møller siger farvel
• Bendtsen vil smide Pia C. på porten

Han kalder situationen for bizar.

For egentlig har Pia Christmas-Møller jo forladt den Konservative Folketingsgruppe for længst. At hun nu melder sig helt ud af partiet, er egentlig blot formalia.

- Men det er jo et klart signal til Bendt Bendtsen og de andre. Hvis de troede, at de kunne skræmme hende til at gøre, som de vil - så tog de grueligt fejl. Hun er ikke længere konservativ. Og det gør, at spændingen og nervekrigen op til afstemningen torsdag er forstærket. Meget forstærket, siger Henrik Qvortrup til Avisen.dk.

Da Pia Christmas-Møller forlod den Konservative Folketingsgruppe 5. december – men ikke partiet - lod hun officielt en dør stå åben for, at hun ville vende tilbage. Men den har Qvortrup aldrig troet på.

- Det ville have været endnu mere bizar. Alene tanken om, at hvis de nu var søde og kom med portvin, så ville hun vende tilbage – den køber jeg ikke, siger Henrik Qvortrup.

Valg er en mulighed

Han vurderer, at et valg er en mulighed, selvom han ikke regner det for særligt sandsynligt . Han tror i hvert fald ikke, at Pia Christmas-Møller vil vælte regeringen i de kommende dage.

Men han ser muligheden for, at regeringen selv ”lader sig vælte” – og udskriver valg.

- Man må sige, at den bedste måde at presse Pia Christmas-Møller og Ny Alliance til at stemme for regeringens asyl-forlig lige nu er ved at true med et valg. For hvis der kommer et valg, så er der ikke meget der tyder på, at hverken Pia Christmas-Møller eller Ny Alliance findes på Christiansborg.

- Det plejer at være oppositionen, der truer med et valg, men her er vi i den lidt paradoksale situation, at det på bagvendt vis er regeringen, der kan true Pia Christmas-Møller og Ny Alliances fremtid, siger Qvortrup.

Politisk ordfører for De Konservative, Henriette Kjær, truede allerede i weekenden med, at et valg kunne være nødvendigt.

Det var sidst folketingsvalg 13. november sidste år – for 70 dage siden.


Læs også:
• Pia K er træt at skulle redde Fogh
• Professor: Foghs asylaftale er ulovlig
• Fogh står fast i asyl-sag
• Ikke nyt at grønlændere blander sig i asylsager
• K: DF s straffemetoder er urimelige
• David Trads: Pia C. betyder intet
• Grønlænder fjerner Foghs asyl-flertal