Administration 

QUIZ: Kan du snakke som de unge i Skam?

Underholdning
Skam blev et kultfænomen blandt danske unge. Fra venstre ses her skuespillerne Henrik Holm (Even), Carl Martin Eggesbo (Eskild), Rakel Ofsti Nesje (Linn) og Henrik Vildgren (Nikolai). (Foto: Foto: Ntb Scanpix/arkiv/Reuters)

Tag testen og find ud af, om du forstår, hvad de unge i "Skam" taler om, når de siger "vors" og "hooke".

Den norske tv-kanal NRK har lanceret en ny ungdomsserie med navnet "Blank". Og ligesom den ultrapopulære serie "Skam", der tog blandt andet Danmark med storm, har den sin egen hjemmeside med videoklip og indhold fra seriens karakterer.

"Skam" blev et kultfænomen blandt danske unge, og mange tog udtryk som "føkkboy", "drittsekk" og "kødder du med meg" til sig. Serien vandt sågar Foreningen Nordens Sprogpris 2016.

Selv om det syngende norske sprog ligner det danske, er der en del ord, der er svære at få mening ud af.

Tag testen her og find ud af, hvor god du er til at tale "skamsk":

1. Hvad betyder at "hooke"?

a) Det beskriver mindre seksuelle udskejelser som kys eller intim berøring.

b) Når man er fuld og falder.

c) At sige ting, når man er fuld, men som man senere fortryder.

2. Hvad betyder "vors"?

a) At pjække, fordi man ikke har lavet lektier.

b) Det er betegnelsen for opvarmningen inden en fest.

c) Når en dreng opfører sig barnligt.

3. Hvad betyder "dorull"?

a) Toiletpapir.

b) Det er et andet ord for "seriøst".

c) En person, der hele tiden følger efter dig eller skriver til dig.

4. Hvad betyder "keen"?

a) En pige, som vil gøre alt for at komme med til en fest.

b) En person, som er provokerende eller lægger op til ballade.

c) At være interesseret eller forelsket i nogen.

5. Hvad betyder "klein"?

a) En ven, som altid bliver afvist.

b) En betegnelse for en pige med små bryster.

c) Når man føler sig forlegen eller utilpas i en samtale.

6. Hvad betyder "drittsekk"?

a) Røvhul.

b) Sygt kedeligt.

c) Tyksak.

7. Hvad betyder "kødde"?

a) Når man har spist for meget kebab.

b) At tage pis på folk.

c) At være utro.

8. Hvad betyder "lø"?

a) Bruges om ting, der er kedelige eller åndssvage.

b) Navnet på en populær norsk sangerinde.

c) At sove over sig.

9. Hvad betyder det "at lure på"?

a) At stalke på Instagram og Facebook.

b) At sove på tingene og tage stilling til problemerne bagefter.

c) At tænke eller spekulere på noget.

10. Hvad betyder "ditche"?

a) At droppe en begivenhed eller en person.

b) At tale grimt.

c) At sløse i skolen.

Svar: 1: a, 2: b, 3: a, 4: c, 5: c, 6: a, 7: b, 8: a, 9: c, 10: a.

Kilder: Politiken og DR.

/ritzau/
Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest