Putin vil have gigantisk gasledning i Danmark
Putin og den store bjørn mod øst vil sælge mere gas til Tyskland, men det kræver, at Danmark giver sin tilladelse. Foto: Alexander Zemlianichenko / POLFOTO
Rusland vil udvide gasledningen, der går gennem dansk farvand. Energistyrelsen kan sige nej til Putins planer.

Danmark kan igen blive en vigtig aktør i Ruslands forsøg på at udvide sin enorme gas-eksport.

Premierminister Vladimir Putin lufter ideen om mere gas i dansk farvand. Rusland har allerede Nord Stream gasledningen i 87 kilometer af Østersøen, men nu pønser det store land mod øst igen at bede Danmark og plads til gas.

"Vi analyserer ganske rigtigt muligheden for et tredje rør på Nord Stream," siger Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, til den russiske erhvervsavis Kommersant, ifølge Berlingske.

Det statslige russiske gasselskab Gazprom har gjort store forretninger i eksport af gas. Nord Stream ledningen går fra Rusland til Tyskland, og nu rygtes det så, at Rusland vil anlægge endnu en gasledning.

Den plan kan dog blive forpurret, hvis ikke de danske myndigheder vender tommelfingeret opad.

"En ny rørledning skal i princippet følge en ny proces, der skal godtgøre, at den opfylder de nødvendige krav," siger Kirsten Lundt Erichsen fra Energistyrelsen til Berlingske.

Hun siger, at den nuværende tilladelse ikke siger god for endnu en gasledning.

De russiske gasledninger er skattepligtige for den del, der ligger i dansk farvand.

Gas-udvidelsen er blevet et varmt emne, fordi Tyskland har besluttet af udfase sine atomkraftværker, så naboen mod syd får behov for op til 35 procent mere gas.

Kilde: Berlingske.