Psykolog: Ensomhed er meget alvorligt
Nogle gør skade på dem selv, hvis de er meget ensomme, forklarer psykolog Ida Koch. Foto: Iris/Scanpix/Arkiv
Ensomhed rammer mange unge. Og hvis man ikke får hjælp, kan det få fatale konsekvenser, advarer psykolog.

Avisen.dk fortæller i dag om et ungt menneske, der i aften bliver konfronteret med sin ensomhed. 20-årige Signe Olsen skal nemlig ikke, som så mange andre unge, holde nytår sammen med jævnaldrene venner.

Og hun er ikke den eneste unge, der tumler med ensomhed. Unge mellem 16 og 29 år er den befolkningsgruppe, der generelt oplever mest ensomhed, viste en befolkningsundersøgelse fra CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i 2015.

Blandt de unge er det i alt 6,4 procent, som føler sig ensomme, hvilket svarer til 64.000 mennesker.

At ensomhed blandt unge er et problem i samfundet, bekræfter psykolog Ida Koch, der i 35 år har arbejdet med behandling og rådgivning af unge.

Ensomhedsfølelsen rammer mange og kan have meget alvorlige konsekvenser, pointerer hun.

-  Det er først og fremmest meget lidelsesfyldt ikke at have nogle at være sammen med og dele sin verden med. Vi er afhængige af at have fællesskaber i vores liv. For det andet er det svært, fordi man som ensom ung bliver modbilledet på det normale, da unge almindeligvis har venner og kæreste, de ses med, siger hun.

Sådan bryder du med ensomheden

Som ensom ung kan du:

 

  • Søge hjælp enten hos en voksen, du har tillid til, eller hos en professionel rådgiver.
  • Deltage i møder arrangeret af den frivillige sociale organisation Ventilen, der hjælper ensomme unge. Det kan være et godt supplement til terapi at møde ligesindet.
  • Udfordre dig selv ved eksempelvis at sige ja til invitationer, dukke op i skolens fredagscafé eller prøve at række hånden op i timerne, selvom det kan være grænseoverskridende.
  • Minde dig selv om, at de fleste mennesker er ordentlige og søde og sikkert gerne vil snakke.
  • Forsøge at gøre lidt mere opmærksom på dig selv, selvom det kan være svært i et samfund, hvor alle er meget optaget af sig selv.

 

Kilde: Psykolog Ida Koch

UDVID

Mandag morgen kan være tough

Ensomhed påvirker også ens identitet, da man nemt kommer til at føle sig mindre værd, hvis man ikke har venner, påpeger Ida Koch, der gennem sit arbejde har beskæftiget sig med mange ensomme unge.

Føler man sig ensom, kan det også have indflydelse på ens indlæringsevne, fordi ens motivation for at gå i skole forsvinder.

Det kan nemlig være ekstremt ubehageligt at sidde i en klasse, hvis man ikke er en del af det sociale fællesskab, forklarer hun.

- Det er ikke særlig morsomt for en 15-årig at komme i skole mandag morgen, hvis alle snakker om, hvad de har lavet af sjove ting i weekenden, siger hun.

Selvskade

På forskellige måder kan det ligefrem være skadeligt at sidde fast i ensomhed, advarer den erfarne psykolog.

Nogle unge udvikler social angst, spiseforstyrrelser eller begynder at skære i sig selv, hvis de ikke kan slippe af med ensomheden, forklarer hun.

- Og nogle unge får det så skidt, at de overvejer at tage deres eget liv eller gør alvor af tanken, siger hun.