Psykiatere: DR vildleder i tv-dokumentar

Det er intet belæg for at påstå, at psykisk syge på bostedet Ringbo systematisk bliver overmedicineret med sove- og nervemedicin. Det mener to af Danmarks førende psykiatere.

• Psykologer: Patient indlagt efter DR-program
• Psykisk syge fyldes med nervemedicin

De psykisk syge beboere på bocentret Ringbo ved København bliver »systematisk og i strid med alle regler« overmedicineret og fyldt med store mængder sove- og nervemedicin, der kan være direkte livsfarlig.

Sådan lød budskabet søndag aften, da Danmarks Radio fortalte historien om bocentret Ringbo, hvor en journalist har optaget med skjult kamera gennem et halvt år.

Men DR har slet ikke belæg for den konklusion. Det mener to af Danmarks førende psykiatere, som kritiserer DR for ikke at have sat sig ordentligt ind i tingene.

I udsendelsen slår DR fast, at læger ifølge Sundhedsstyrelsen »højest« må behandle deres patienter med sove-nervemedicin (benzodiazepiner) i fire uger. Samtidig oplyser DR, at syv ud af 13 beboere på Ringbo har modtaget sovemedicin i mere end en måned. Fire af beboerne har fået sove-nervemedicin mere end et år. Det er, konkluderer udsendelsen, i strid med reglerne. Men det har DR ikke ret i, påpeger psykiaterne.

»Sundhedsstyrelsens vejledning er slet ikke en lov, som skal følges. Det giver DR indtryk af. Men vejledningen er kun generelle anbefalinger. Derfor har DR ikke belæg for at påstå, at beboerene på Ringbo får for meget sove-nervemedicin,« siger Poul Erik Carlsen, der er formand for psykiaternes fagforening (DPBO) og overlæge på Bispebjerg Hospitals psykiatriske afdeling.

Han tilføjer, at der desuden intet usædvanligt er i tallene fra Ringbo, hvor over halvdelen af beboerne altså får sove-nervemedicin.

»Al international forskning viser, at patienter kan have stor gavn af at få sove-nervemedicin i længere perioder. Nogle gange længere end et år. Selvfølgig skal det vurderes løbende. Men når det handler om svært psykisk syge mennesker som beboerne på Ringbo, er det ofte helt nødvendigt. Det kræver blot en helt konkret vurdering for hver enkelt patient,« siger Poul Erik Carlsen.

Dumt af DR

Professor Poul Videbech er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, der blandt andet undersøger det videnskabelige belæg for, hvordan psykiateren skal give medicin til sindslidende.

Heller ikke han mener, at DR har belæg for at tale om overmedicinering på Bocentret Ringbo. Poul Videbech understreger, at han ikke kender de konkrete patienters sager, og derfor kan han ikke vurdere, om syv patienter på sove-nervemedicin på Ringbo er for mange. Men det mener han heller ikke, at DR har belæg for at konkludere.

»Det er hele min pointe. DR ved ikke, om der er gode argumenter for, at netop disse patienter skal have lige præcis denne behandling. Tag for eksempel en psykisk syg patient, som også lider af epilepsi. Hvis patienten ikke bliver behandlet med de såkaldte benzodiazepiner, kan vedkommende dø,« siger Poul Videbech og tilføjer:

»Så kan det godt være, at behandlingen formelt overtræder Sundhedsstyrelsens vejledning. Men lægeligt er der et godt argument for at afvige fra vejledningen, nemlig at patienten ellers dør. Det er for dumt, at DR ikke har sat sig ordentligt ind i det her.«

Patienter undgår bivirkninger

Poul Videbech mener desuden, at Sundhedsstyrelsens vejledning for behandling med sove-nervemedicin er alt for stram. Styrelsens vejledning slår fast, at lægerne skal stræbe efter kun at behandle patienter med sove-nervemedicin i cirka fire uger. Herefter skal lægen atter vurdere patientens tilstand.

Men det er ifølge Videbech en meget stram vejledning, der slet ikke stemmer overens med international forskning i, hvordan man bedst behandler svært sindslidende. Der er nemlig forskel på at behandle normale mennesker med søvnbesvær og svært sindslidende, påpeger han.

»For normale mennesker, der har svært ved at sove, er Sundhedsstyrelsens vejledning om højest fire ugers behandling med sove-nervemedicin fin. Men det er noget andet med svært psykisk syge mennesker. Behandling med sove-nervemedicin kan faktisk spare dem for nogle af de bivirkninger, der ellers er ved den antipsykotiske medicin, som de får mod deres psykoser,« siger han.

»Faktisk skelner Sundhedsstyrelsen også mellem forskellige former for antipsykotisk medicin, hvoraf nogle godt kan kombineres med benzodiazepiner i grel modsætning til, hvad DR hævdede. Og det giver god mening, når man sammenligner med hvad man gør i andre lande,« siger Poul Videbech.

Filmselskab afviser kritik

Anne Mette Dons, kontorchef i Sundhedsstyrelsen, er enig i, at man ikke alene ud fra antallet af patienter på sover-nervemedicin på Ringbo kan konkludere, at de bliver overmedicineret.

»Det vil altid være en konkret vurdering af den enkelte patient. Men vi har en vejledning, der siger, at man skal stræbe efter at give medicinen i fire uger, og at man skal have meget gode grunde til at fortsætte. Det gælder også de stærkt psykisk syge,« siger hun.

Anne Mette Dons er derfor betænkeligt ved, at psykiaterne mener, at det kan være i orden at give over halvdelen af de svært psykisk syge patienter sove-nervemedicin i mere end en måned. Hun henviser til, at Sundhedsstyrelsen i 2006 udgav en undersøgelse, der slog fast, at 46 procent af de svært psykisk syge i Danmark får sove-nervemedicin. Arbejdsgruppen bag undersøgelsen konkluderede, at det tal var for højt. Og derfor har Sundhedsstyrelsen strammet vejledningen til lægerne op.

»Så jeg er ked af at høre, hvis nogen psykiaterne ikke er enige,« siger hun.

Til det siger Poul Erik Carlsen, psykiater på Bispebjerg Hospital.

»Vi er fuldstændig enige i, at man hele tiden skal overveje, hvor meget sove-nervemedicin, man giver patienterne. Men det er os, der har erfaringen med den konkrete behandling. Ikke Sundhedsstyrelsen,« siger han.

Tilrettelægger Miki Mistrati afviser psykiaternes kritik af udsendelsen, som Bastard Film har produceret for DR. Til Nyhedsavisen siger han, at programmet blot har taget udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens vejledning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.