Psykiater: Breivik kommer formentlig aldrig ud
Man kan ikke ændre en fanatiker, og dermed vil Breivik altid være til fare for samfundet, mener psykiater.

Den forvaringsdom, som den norske massemorder Anders Breivik tidligere fredag fik i Oslo, betyder i realiteten, at han kan blive sluppet fri om 10 år.

Men det er yderst usandsynligt, mener dansk psykiater. Faktisk er der en god chance for, at Anders Breivik aldrig slipper ud af fængslet igen.

- Jeg tror ikke, nordmændene skal ikke være så bange. Noget af det, man skal kigge på, når man som psykiater evaluerer en indsat, er risikoen for fornyet kriminalitet, siger psykiater på Bispebjerg Hospital Henrik Day Poulsen til Ritzau.

- Her kigger man blandt andet på, hvordan han forholder sig til den kriminalitet, han har begået - og han er jo stolt af det. Han ville gerne have slået endnu flere ihjel, tilføjer han.

Dermed er den en stor risiko for, at Breivik, hvis man satte ham på fri fod, ville begå ny og lignende kriminalitet, mener psykiateren. En type som ham kan man nemlig ikke få på ret køl igen, forklarer Henrik Day Poulsen.

- Man kan ikke ændre en mand som ham. Det samme gælder al-Qaeda-terrorister og selvmordsbombere i Mellemøsten. De er så fanatiske, at de er tabt, når det gælder sund fornuft.

Dermed kan Breivik efter alt at dømme se frem til at tilbringe resten af sit liv bag tremmer - i første omgang i den tredelte celle i Ila fængslet, hvor han også har siddet varetægtsfængslet siden terroraktionen 22. juli sidste år.

Og det passer ham formentlig fint, mener den danske psykiater.

- Breivik har det psykologiske held, at han er så narcissistisk og fanatisk, at hvis han bare får lov at sidde foran en computer og skrive sine manifester, så tror jeg, han er meget godt tilfreds. Han har en sag og kæmpe for, siger Henrik Day Poulsen.

Anders Breiviks forvaringsdom har som udgangspunkt et loft på 21 år, men det kan genvurderes i løbet af afsoningen. Første gang Breivik kan få sin sag taget op er om 10 år.

/ritzau/