Provokatører og beundrere sagde farvel til Pinochet
Selv efter sin død splitter Pinochet det chilenske folk. Over 60.000 denmonstrerede ved hans begravelse.

Vrede demonstranter overdøvede den højtidelige ceremoni, da Chiles eks-diktator Augusto Pinochet tirsdag blev begravet i landets hovedstad, Santiago.

3.000 slægtninge, venner og officerer var samlet i gårdhaven på det militærakademi, hvor Augusto Pinochet begyndte sin karriere for mere end 70 år siden.

Ifølge den chilenske hær var mere end 60.000 demonstranter mødt op udenfor militærakademiet, og de vrede mennesker var så larmende, at præsten, der forestod begravelsen, måtte afbryde ceremonien og bede om ro, skriver Reuters.

Chiles nuværende præsident, Michelle Bachelet, der selv blev torteret af Pinochets styre, var ikke mødt op til begravelsen, og hendes stedfortræder, forsvarsminister Vivianne Blanlot, blev mødt af et tudekor, da hun ankom.

Ingen statsbegravelse

Den chilenske regering havde afvist at give Pinochet den statsbegravelse, som normalt gives til tidligere præsidenter, og der blev heller ikke erklæret landesorg. Det har skabt vrede blandt Pinochets tilhængere, og hans yngste søn, Marco Antonio, har kaldt regeringen beslutning »smålig«. Flere tusinde af tilhængerne havde allerede vist deres respekt ved at gå forbi eks-diktatorens kiste mandag, så det blev ikke til de slagsmål udenfor begravelsen, som myndighederne havde frygtet.

Tirsdagens optøjer viser, at det chilenske folk er dybt splittet i forholdet til eksdiktatoren. Præsident Bachelet har tidligere sagt, at det ville være en hån mod mange chilenere at give en statsbegravelse til en mand, der overtog landet med magt og ledte et undertrykkende regime, der mistænkes for mord, tortur og svindel.

Over 3.000 mennesker blev dræbt, mens Pinochet var ved magten i Chile mellem 1973 og 1990, men det efterfølgende retslige opgør blev aldrig afsluttet, fordi Pinochet var for syg til at blive dømt.

Efter begravelsen skulle liget af Pinochet flyves til et krematorium og brændes. Hans familie har insisteret på, at eks-diktatoren kremeres, og at hans endelige hvilested holdes hemmeligt. De vil ikke have et gravsted, da de frygter, at Pinochets modstandere vil skænde graven.